Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

ΦΕΡΕΣ ΕΒΡΟΥ: Το κρέας στα καλύτερά του! Η πρότυπη μονάδα εκτροφής κρέατος


Η πρότυπη μονάδα εκτροφής κρέατος είναι το μυστικό και η ουσία της σπουδαίας φήμης του βιολογικού κρεοπωλείου των αδελφών Κωστα και Γιώργου Κοκκινοματη. Τα λουκάνικα παραγωγής τους, μάλιστα, έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό.

Τίποτε άλλο εκτός από την ταμπέλα στην είσοδο με τη φράση «βιολογικά κρέατα παραγωγής μας» δεν δηλώνει την ύπαρξη του μοναδικού σε ολόκληρη τη Θράκη βιολογικού κρεοπωλείου. Εδώ, στην Πυλαία Φερών του Νομού Εβρου, οι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους εξήντα τον αριθμό.
Το κρέας στα καλύτερά του!
Τα δύο καφενεία που υπάρχουν για να διασκεδάζουν οι λιγοστοί άνθρωποι που ζουν στο χωριό και συγκεκριμένα οι άνδρες, αποτελούν και πόλο έλξης για τους κυνηγούς που περνούν από την περιοχή, καθώς ανεβαίνουν στα βουνά για να αναζητήσουν θηράματα.
Το εκκλησάκι του Αϊ-Γιώργη στο πιο ψηλό σημείο του χωριού, όμορφες παλιές και περιποιημένες μονοκατοικίες με τεράστιες αυλές που την άνοιξη μοσχοβολούν από τα ανθισμένα φυτά, ένα κλασικό μπακάλικο και σε περίοπτη θέση το βιολογικό κρεοπωλείο της οικογένειας Κοκκινομάτη, συνθέτουν το σκηνικό της Πυλαίας. «Ηταν μεγάλο το ρίσκο όταν αποφασίσαμε μαζί με τον Γιώργο, τον αδερφό μου, να ανοίξουμε το κρεοπωλείο», εξηγεί ο Κώστας Κοκκινομάτης.
«Οι περισσότεροι φίλοι και συγγενείς, ακόμη κι ο πατέρας μας, μας απέτρεπαν. Ξεκινήσαμε δειλά δειλά αυτή την προσπάθεια στο χωριό με τη σκέψη ότι αν πάει καλά, ίσως κάποια στιγμή μπορέσουμε να πάμε στην πόλη. Αν φτιάχναμε το κρεοπωλείο στην Αλεξανδρούπολη, θα ήμασταν απλώς ένα από τα 60 κρεοπωλεία της πόλης. Επιπλέον, τα έξοδα θα ήταν πολλά και θα έπρεπε να έχουμε κάθε μέρα απ' όλα τα προϊόντα στο μαγαζί.
Μονάδα. Διαθέτει 60 χοιρομάνες και περίπου 500 ερίφια, οι δε ζωοτροφές προέρχονται όλες από βιολογικές καλλιέργειες που καλλιεργεί η οικογένεια Κοκκινομάτη σε περίπου 1.000 στρέμματα, τα οποία είναι ε
Μονάδα. Διαθέτει 60 χοιρομάνες και περίπου 500 ερίφια, οι δε ζωοτροφές προέρχονται όλες από βιολογικές καλλιέργειες που καλλιεργεί η οικογένεια Κοκκινομάτη σε περίπου 1.000 στρέμματα, τα οποία είναι ενταγμένα σε πιστοποιημένο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας εδώ και πέντε χρόνια.
Εδώ, όταν μας τελειώνει το χοιρινό κρέας -μπορεί να μην έχουμε για έναν ολόκληρο μήνα- λέμε στους πελάτες ότι σήμερα δεν πουλάμε χοιρινό. Εμείς το κάναμε εδώ, στην Πυλαία για να πουλάμε τα δικά μας βιολογικά κρέατα. Δεν θέλαμε να αγοράζουμε από εμπόρους. Είμαστε τόσο σίγουροι για τα κρέατα που προσφέρουμε, διότι εμείς τα φορτώνουμε ζωντανά, τα πηγαίνουμε στα σφαγεία και γνωρίζουμε ακριβώς τι κρέας είναι, κάθε μπριζόλα που πουλάμε».
Το κρέας στα καλύτερά του!
Βιολογική εκτροφή
Κι ενώ στο ξεκίνημα της μονάδας παραγωγής βιολογικών προϊόντων τούς πελάτες του κρεοπωλείου αποτελούσε ο κοινωνικός περίγυρος της οικογένειας Κοκκινομάτη, σήμερα οι επισκέπτες έρχονται από όλα τα χωριά του νομού, ακόμη και ταξιδιώτες που μαθαίνουν για το βιολογικό κρεοπωλείο στην Πυλαία.
Το κρέας στα καλύτερά του!
Στη μονάδα της οικογένειας ζουν 500 ερίφια και 60 χοιρομάνες, και για τις ανάγκες τους καλλιεργούνται βιολογικά 1.000 στρέμματα που βρίσκονται γύρω από την Πυλαία και στον κάμπο των Φερών. «Τίποτε δεν γίνεται τυχαία γιατί υπάρχουν κτηνίατροι και γεωπόνοι που μας συμβουλεύουν. Γίνονται έλεγχοι αρκετές φορές κάθε χρόνο, οι ειδικοί παίρνουν δείγματα από τα χωράφια, από τις ζωοτροφές μας, από τα γάλατα που πουλάμε», εξηγεί ο κ. Κοκκινομάτης».
Το επόμενο βήμα, που ήδη έχει δρομολογηθεί, είναι η δημιουργία ενός τυροκομείου προκειμένου να φτιάχνουν οι ίδιοι βιολογικό τυρί. Η συνταγή για τα βιολογικά χωριάτικα λουκάνικα της μονάδας προέρχεται από τους γονείς του Κώστα και του Γιώργου Κοκκινομάτη. «Χρησιμοποιούμε κρέας χοιρινό, αλλά και από μοσχάρι και από γίδα. Το μυστικό βρίσκεται στα λίγα μπαχαρικά. Γιατί τα καλά κρέατα δεν χρειάζεται να τα κρύψεις κάτω από πολλά μπαχαρικά».
Xρύσα Kλειτσιώτη
kleitsioti@yahoo.com
ΦΩTOΓΡAΦIEΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΣΒΑΝΤΗΣ
antonis.pasvantis@gmail.com

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου