Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Γαλακτομπούρεκο ΚΟΣΜΙΚΟΝ - Mε τη γνώση της μυστικής συνταγής!!!!


Εμαθε τη μυστική συνταγή από τον πατέρα του, διατήρησε την αγάπη του για το γαλακτομπούρεκο και την ποιότητα και, παρά την πανελλαδική αναγνώριση του «Κοσμικόν», ο Θανάσης Τελώνης διατήρησε τον οικογενειακό του χαρακτήρα.

Εγινε ζαχαροπλάστης από οικογενειακή παράδοση -άλλωστε, στην Ελλάδα η συνέχιση της οικογενειακής παράδοσης εξακουλουθεί να καθορίζει την επιτυχία μιας επιχείρησης. Ο πατέρας Δημήτρης Τελώνης λάτρευε τα γλυκά και «έφτιαχνε ο ίδιος στο σπίτι μας, στον Κολωνό για τη γιορτή του το γαλακτομπούρεκο που αργότερα θα μας έκανε γνωστούς». Η «μαγική» συνταγή είχε μεταδοθεί στον πατέρα και τον θείο από έναν παλαιό ζαχαροπλάστη στη Χαριλάου Τρικούπη και παρέμεινε έκτοτε αναλλοίωτη: «Δεν έχουμε αλλάξει απολύτως τίποτα στη συνταγή, ο πατέρας μου κατάλαβε αμέσως ότι η συνταγή αυτή ήταν εκπληκτική».
Επιτυχία. Η περηφάνεια του Θανάση Τελώνη είναι φανερή. Προ-σέχει όμως τα πάντα, στην παραμικρή λεπτομέρεια.
Επιτυχία. Η περηφάνεια του Θανάση Τελώνη είναι φανερή. Προ-σέχει όμως τα πάντα, στην παραμικρή λεπτομέρεια.
Η λατρεία προς το γαλακτομπούρεκο γέννησε την επιτυχία.Το ιστορικό εργαστήρι - κατάστημα στον σταθμό του ΗΣΑΠ του Αγίου Νικολάου θεωρείται πλέον κλασικό για τους απανταχού της Ελλάδας και του κόσμου Ελληνες γλυκατζήδες. Ηταν όμως μόνο η επίσημη αρχή της πορείας προς την καταξίωση. Η οποία ξεκίνησε από τη συνάντηση του μερακιού του πατέρα με του θείου και την πρώτη επίσημη πώληση των γαλακτομπούρεκων τους, μαζί με άλλα γλυκά που επίσης έφτιαχναν, στο αναψυκτήριο -ζαχαροπλαστείο που για χρόνια υπήρχε στην αποβάθρα του σταθμού του ΗΣΑΠ στην Ομόνοια. Οταν αισθάνθηκαν δυνατοί για το δικό τους ξεκίνημα, άνοιξαν και το κατάστημα στον Αγιο Νικόλαο. Το όνομα «Κοσμικόν» αποτελεί παράδειγμα επιτυχημένης και υγιούς επιχείρησης, επιτυχίας όμως συνδυασμένης με σεμνότητα απίστευτη και συγκινητική.
«Εμάς δεν μας τράβηξε ποτέ η ιδέα του τεράστιου μεγέθους, που φέρνει προβλήματα στην ποιότητα του προϊόντος. Κακά τα ψέματα, όταν μπεις στη λογική της βιομηχανίας, το προϊόν σου δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο. Και επειδή δεν ξεχνάμε από πού ξεκινήσαμε, παραμένουμε μαγαζί λαϊκό και φιλικό με τιμές για όλο τον κόσμο».
Ο Θανάσης Τελώνης είναι 59 ετών κι ενώ λατρεύει τα γλυκά παραμένει αθλητικός: «Ποτέ μου δεν κάπνισα και κάθε βράδυ, στο Παλαιό Φάληρο όπου μένω, κάνω οκτώ χιλιόμετρα γρήγορο βάδισμα στην παραλία. Από μικρός συνδύαζα τη λατρεία για τα γλυκά με τη συστηματική άθληση», λέει.
Προετοιμασία. Προσεκτική ετοιμασία των γλυκών στο Κοσμικόν. Η ίδια ποσότητα αλεσμένων ξηρών καρπών πρέπει να ρίχνεται σε κάθε κομμάτι γλυκό.
Προετοιμασία. Προσεκτική ετοιμασία των γλυκών στο Κοσμικόν. Η ίδια ποσότητα αλεσμένων ξηρών καρπών πρέπει να ρίχνεται σε κάθε κομμάτι γλυκό.
Φιλοσοφία και πρακτική
Σιρόπι. Το γαλακτομπούρεκο έχει μόλις βγει από τον φούρνο. Είναι η ώρα να ρουφήξει το σιρόπι.
Σιρόπι. Το γαλακτομπούρεκο έχει μόλις βγει από τον φούρνο. Είναι η ώρα να ρουφήξει το σιρόπι.
Για πολλούς επιχειρηματίες, επιτυχία σημαίνει μεγέθυνση σε βιομηχανικές διαστάσεις, κάτι που δεν ισχύει για την οικογένεια Τελώνη. Αδιαφορούν τόσο για τη βιομηχανική λογική όσο παραμένουν ασυγκίνητοι από την απληστία και το απότομο κέρδος. Είναι, μάλιστα, τόσο δεμένοι με την παράδοση και τις προσεκτικές κινήσεις, που πιστεύουν ότι «η διατήρηση υψηλού ποιοτικού επιπέδου είναι συνάρτηση διαρκούς προσωπικού ελέγχου και προσοχής στην κάθε λεπτομέρεια», ενώ από την άλλη θεωρούν ότι «το franchise χαλάει την ποιότητα και δεν κάνει για το "Κοσμικόν", τον Θανάση Τελώνη και τη φιλοσοφία του».
Φιλικότητα. Το προσωπικό στα ζαχαροπλαστεία Κοσμικόν είναι πάντα χαριτωμένο, γλυκομίλητο, εξυπηρετικό.
Φιλικότητα. Το προσωπικό στα ζαχαροπλαστεία Κοσμικόν είναι πάντα χαριτωμένο, γλυκομίλητο, εξυπηρετικό.
Η κυριαρχία του «Κοσμικόν», με πρωταγωνιστή το ονειρεμένο γαλακτομπούρεκο, παραμένει απόλυτη γιατί κατακτήθηκε υπομονετικά: Το 1961 ο Αγιος Νικόλαος, μόλις το 1996 ο Αγιος Ελευθέριος, το 2003 το Παλαιό Φάληρο και την άνοιξη του 2011 το καμάρι του Θανάση Τελώνη, στην Αγία Παρασκευή. Προσφέρει κι άλλα γλυκά «πιστεύοντας στην αντίληψη για πλήρη ικανοποίηση της πελατείας μας, που οφείλουμε να περιποιηθούμε μέχρι κάθε λεπτομέρεια».
Ο κώδικας ποιότητας και νοστιμιάς του γαλακτομπούρεκου θα παραμείνει αδιαπραγμάτευτος: «Σεβασμός στην παράδοση, ολόφρεσκες πρώτες ύλες της καλύτερης ποιότητας, μόνο χειροποίητο φύλλο, βούτυρο γάλακτος μόνο από τη Θεσσαλία και τη Μυτιλήνη, η μαγική μυστική μας συνταγή, άπειρη προσοχή στην εκτέλεση και ποτέ χυμός λεμονιού στο σιρόπι γιατί χαλά όλη τη μαγεία της αυθεντικής γεύσης». Οσο για τα μελλοντικά του σχέδια, αναφέρει: «Εμείς θέλουμε να επενδύουμε εδώ, για να βλέπουμε την Ελλάδα να προκόβει».
Επιτυχία
Υπερηφάνεια και δικαίωση
Θεωρεί την άψογη ποιότητα και τη φήμη άμεσα συναρτημένες με τη σκληρή και ατέλειωτη δουλειά. Από χρόνια πιστεύει ότι τα μεγάλα «ανοίγματα» είναι επικίνδυνα: «Ενιωσα πολύ περήφανος όταν στο αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης με την οικογένεια μου, η κόρη μου μού έδειξε ένα ζευγάρι φορτωμένο πακέτα ολόκληρα με τα γλυκά μας να ετοιμάζεται να μετεπιβιβαστεί στην πτήση προς Αυστραλία. Ενιωσα φοβερή ικανοποίηση και δικαίωση».
Αλέξανδρος Σακκας
alexsakkas.wine@gmail.com
ΦΩTOΓΡAΦIEΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΣΒΑΝΤΗΣ
antonis.pasvantis@gmail.com



ΚΟΣΜΙΚΟΝ      ΤΗΛΕΦΩΝΑ κ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Λεωφόρος Ιωνίας 104, Άγιος Νικόλαος, Κάτω Πατήσια, 210-864-9124
Χρυσοστόμου Σμύρνης 69, Άγιος Ελευθέριος, Πατήσια, 210-202-3350
Αγ. Αλεξάνδρου 102 και Ζησιμοπούλου, Παλαιό Φάληρο, 210-981-1677
Κατάστημα Αγ. Παρασκευής,
Χαλανδρίου 34
πλησίον σταθμού μετρο Αγ. Παρασκευής 
Τηλ.: 210.60.86.337 

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου