Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Συμβουλές για καλό τσίπουρο στη Φτέρη - Οι 2 πρώτες θέσεις σε παραγωγό της Ξυνιάδας Δομοκού


Αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα γύρω από την απόσταξη των στάμφυλων και την παραγωγή ενός ποιοτικού και ασφαλές προ/όντος έβγαλαν οι παραγωγοί τσίπουρου που συμμετείχαν στην εκδήλωση «Τσιπουρογνωσία 2012» που διεξήχθη το απόγευμα του Σαββάτου στο χωριό Φτέρη του Δήμου Μακρακώμης για έκτη συνεχή χρονιά.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία αμπελοκαλλιεργητών και παραγωγών κρασιού και τσίπουρου από το χωριό της Φτέρης, η οποία συγκεντρώνει παραγωγούς από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδας και ουσιαστικά κινείται προς τρεις κατευθύνσεις. Συγκεκριμένα μέσα από έναν άτυπο διαγωνισμό δίνει στους παραγωγούς την δυνατότητα να «τσεκάρουν» την ποιότητα της παραγωγής, ενώ μέσα από την έκθεση του προ/όντος στον χώρο της εκδήλωσης δίνει την δυνατότητα να γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό. Παράλληλα η διεξαγωγή της εκδήλωσης λειτουργεί και προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης επισκεπτών και ανάδειξης του χωριού καθώς μάλιστα η εκδήλωση πλαισιώνεται με γλέντι ως τις πρώτες πρωινές ώρες.
Στο πλαίσιο αυτό διεξήχθη και η φετινή εκδήλωση, που ωστόσο λόγω των συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων αλλά και της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, στήθηκε
μέσα σ’ ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, κάτι που είχε αντίκτυπο τόσο στην συμμετοχή των παραγωγών όσο και των επισκεπτών.
Πάντως το επίπεδο της διοργάνωσης κινήθηκε και φέτος σε υψηλά στάνταρ, ενώ ικανοποιητική ήταν και η προσέλευση του κόσμου σε όλα τα στάδια της εκδήλωσης.
Από νωρίς το απόγευμα στην αίθουσα της Κοινότητας ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του καλύτερου τσίπουρου της φετινής χρονιάς.
Η κριτική επιτροπή την φετινή χρονιά αποτελούνταν από τους καθηγητές κ.κ. Πανόπουλο, Λάγγα και Παπαδάκη, ενώ στον διαγωνισμό γευσιγνωσίαςσυμμετείχαν συνολικά 13 παραγωγοί. Ωστόσο η διαδικασία ξεκίνησε με τον καθηγητή κ.Πανόπουλο να κάνει εισήγηση γύρω από την διαδικασία της απόσταξης και να προσδιορίζει το τι θα πρέπει να προσέξουν αλλά και να αποφύγουν οι παραγωγοί.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ο κ. Πανόπουλος έκανε συγκεκριμένες αναφορές γύρω από τα προβλήματα που μπορεί να προξενήσει μια κακή συντήρηση των καζανιών. Μάλιστα ο κ. Πανόπουλος κάνοντας χρήση μιας ειδικής χημικής ουσίας προχώρησε στον έλεγχο των τσίπουρων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, όπου σ’ ένα δείγμα βρέθηκε ποσότητα χαλκού, η οποία και προερχόταν από κακή συντήρηση των καζανιών απόσταξης. Μάλιστα το συγκεκριμένο τσίπουρο αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό
με την κριτική επιτροπή να συνιστά ιδιαίτερη προσοχή στους παραγωγούς αλλά και στους καταναλωτές τσίπουρου.


Παράλληλα ο κ. Πανόπουλος όσο και οι υπόλοιποι καθηγητές προσδιόρισαν ότι η διαδικασία της απόσταξης δεν είναι απλή υπόθεση και κρύβει αρκετούς κινδύνους, όπως είναι η παρουσία αρκετών τοξικών ουσιών στο τελικό προ/όν, που εκτός από αρνητικά αποτελέσματα στην ποιότητα έχει και δυσάρεστες συνέπειες για τους καταναλωτές.
Μάλιστα δεν στάθηκαν μόνο στην διαδικασία απόσταξης αλλά αναφέρθηκαν και στην αποθήκευση του τσίπουρου, τονίζοντας ότι πλέον απαγορεύεται και βάσει της νομοθεσίας, η συσκευασία του σε πλαστικά μπουκάλια και δοχεία, ενώ προειδοποίησαν τους παραγωγούς ότι σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι και με πρόστιμα εφόσον συσκευάζουν και εμπορεύονται το προ/όν που παράγουν σε πλαστικά δοχεία. Μάλιστα αντιμέτωποι με πρόστιμα δεν αναμένεται να βρεθούν μόνον οι παραγωγοί αλλά και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εμπορίας οινοπνευματωδών.
Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα και την βαθμολογία της κριτικής επιτροπής στις ΔΥΟ ΠΡΩΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ του φετινού διαγωνισμού «τσιπουρογνωσία» βρέθηκε ο παραγωγός κ. Κώστας Κυρίτσης από την Ξυνιάδα Δομοκού, ο οποίος συμμετείχε με δύο διαφορετικές ποικιλίες, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε ο παραγωγός κ.Γιώργος Σαξώνης από την Λευκάδα του Δήμου Μακρακώμης και στην τέταρτη θέση ο παραγωγός κ. Ζήσης Μπεκιάρης από την Μακρακώμη. Μάλιστα και μέσα από την διαδικασία του διαγωνισμού οι παραγωγοί είχαν την ευκαιρία να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα, όπως ότι οι λευκές ποικιλίες σταφυλιών δίνουν πιο γευστικό και αρωματικό τσίπουρο, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και οι δυνατότητες που έχει ο παραγωγός στην χρονική διάρκεια χρήσης των καζανιών απόσταξης.
Παράλληλα στην πλατεία της Φτέρης παραγωγοί τσίπουρου και κρασιού εξέθεταν και προσέφεραν προς δοκιμή τα προϊόντα τους στους επισκέπτες που άρχισαν να καταφθάνουν, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με γλέντι συνοδεία ζωντανής μουσικής που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ SENTRA ΛΑΜΙΑΣ
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου