Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Ζαχαρίας Καρούνης για το «Μεγάλο μας Τσίρκο»

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΕΡΜΗΝΕΥΤΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ) 39 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή του, το θρυλικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη…
«Το μεγάλο μας τσίρκο» παρουσιάζεται φέτος το καλοκαίρι, σε μια μεγάλη περιοδεία σε ολόκληρη τη χώρα. «Το Μεγάλο μας τσίρκο» ανέβηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 1973 στο θέατρο «Αθήναιον». Ο Σταύρος Ξαρχάκος έγραψε τη μουσική και ο Ευγένιος Σπαθάρης επιμελήθηκε τα σκηνικά. Πρωταγωνιστές ήταν τότε η Τζένη Καρέζη, ο Κώστας Καζάκος, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Χρήστος Καλαβρούζος και ο Τίμος Περλέγκας. Ερμηνευτής των τραγουδιών ο Νίκος Ξυλούρης.
Σήμερα το έργο ανεβαίνει ξανά από το ΚΘΒΕ, σε συμπαραγωγή με το Θέατρο «Ακροπόλ», σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη, με τον Σταύρο Ξαρχάκο, παρόντα στη σκηνή, να διευθύνει την 9μελή ορχήστρα του ενώ στους κύριους ρόλους είναι οι Γιώργος Αρμένης, Τάσος Νούσιας, Μαρίνα Ασλάνογλου και ο Ζαχαρίας Καρούνης στο τραγούδι, ο οποίος έχοντας να αντιμετωπίσει το μεγάλο βάρος των πρώτων ερμηνειών του Νίκου Ξυλούρη, κατά γενική ομολογία, τα πάει περίφημα.
Συζητώντας με τον Ζαχαρία σχετικά με τη συμμετοχή του στη συγκεκριμένη παράσταση, μας είπε τα εξής:
Πώς ένιωσες όταν o Σταύρος Ξαρχάκος σου έκανε την πρόταση για να συμμετάσχεις σ’ αυτή την παράσταση;Η πρόταση για τη συμμετοχή μου στο μεγάλο μας τσίρκο, έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο, σε μία από τις πρώτες παραστάσεις του έργου "Αμάν Αμήν" στη Θεσσαλονίκη. Ο μαέστρος με κάλεσε στο καμαρίνι του και μου ανακοίνωσε το ανέβασμα της ιστορικής παράστασης "Το μεγάλο μας τσίρκο", για την οποία μου ζήτησε να ερμηνεύσω τα τραγούδια, ενώ με παρότρυνε να ξεκινήσω άμεσα την μελέτη των κομματιών. Αρχικά, ένιωσα μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό, διότι ένα από τα όνειρά μου θα γινόταν πραγματικότητα, καθώς και μεγάλη τιμή που ένας τόσο μεγάλος συνθέτης μου εμπιστευόταν το συγκεκριμένο έργο. Παράλληλα, όμως, άρχισα να αναλογίζομαι το βάρος της ευθύνης απέναντι στο έργο αυτό, που πρωτοερμηνεύτηκε από το Νίκο Ξυλούρη, έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες ερμηνευτές.
Πώς είναι η συνεργασία μαζί του γενικότερα;Ο Σταύρος Ξαρχάκος είναι από τους ανθρώπους που με το έργο τους, αποτελούν σημείο αναφοράς στην καλλιτεχνική μου πορεία, ενώ από τα πρώτα μου τραγουδιστικά βήματα, ονειρευόμουν να συνεργαστώ μαζί του. Η συνεργασία μας, λοιπόν, ξεκίνησε στην παράσταση "Αμάν Αμήν" για την οποία με επέλεξε να τραγουδήσω ύστερα από ακρόαση. Είναι ένας πολύ σοβαρός άνθρωπος, λιγομίλητος στη δουλειά του, ξέρει ακριβώς τι ζητάει και τι να απαιτεί από τους συνεργάτες του, ενώ έχει τον τρόπο, την εμπειρία και τις γνώσεις, να σε οδηγήσει να αποδώσεις το εκατό τοις εκατό της ερμηνείας σου. Δίπλα στο Σταύρο Ξαρχάκο κανείς μπορεί να αποκομίσει τεράστια μουσικά οφέλη. Η συνεργασία μας είναι άψογη και καθημερινά την χαίρομαι αφού πέρα από τα μουσικά θέματα, πολλές φορές ζητάω την άποψη του και για άλλα θέματα που με απασχολούν μιας και τον συγκαταλέγω στη χορεία των πνευματικών ανθρώπων αυτού του τόπου.
Πόσο μεγάλο είναι το βάρος του ονόματος του Νίκου Ξυλούρη που σφράγισε με τις ερμηνείες του αυτό το έργο;Όσον αφορά στον πραγματικά μεγάλο Νίκο Ξυλούρη, το βάρος του ονόματός του φαίνεται στην αγάπη του κόσμου στο πρόσωπό του, που τον ανέδειξε ως έναν από τους πιο λαοφιλείς και λαοπρόβλητους τραγουδιστές της γενιάς του έως και σήμερα. Συναισθανόμενος, λοιπόν, το βάρος της ευθύνης που κλήθηκα να αναλάβω, δούλεψα πάρα πολύ πάνω στο έργο αυτό. Έτσι, με σεβασμό στον πρώτο ερμηνευτή Νίκο Ξυλούρη και έχοντας την εμπιστοσύνη του δημιουργού του έργου Σταύρου Ξαρχάκου, δεν έμενε παρά να προσθέσω τη δική μου ερμηνεία και να προσπαθήσω να αναμετρηθώ με τον εαυτό μου στο πως θα μπορούσα καλύτερα να υπηρετήσω τα νοήματα των στίχων του Ιάκωβου Καμπανέλλη.
Ποια είναι η θέση αυτού του έργου στη σημερινή εποχή;Διαβάζοντας «Το μεγάλο μας τσίρκο» πολλές φορές πριν αρχίσω να δουλεύω πάνω στα τραγούδια, διαπίστωσα πως πρόκειται για ένα έργο το οποίο, διατρέχοντας σε σημαντικά γεγονότα της ελληνικής ιστορίας από την αρχαιότητα μέχρι το τότε (λίγους μήνες πριν γραφτούν στην ιστορία τα ζοφερά γεγονότα του Πολυτεχνείου) μέσα από κωμικοτραγικές ιστορίες, σήμερα έχει πάρα πολλές ομοιότητες με την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Η ιστορία επαναλαμβάνεται... Τα κοινά σύγχρονα σημεία αναφοράς του έργου, με κάνουν να εκνευρίζομαι και να αναλογίζομαι για το αν θα μάθουμε ποτέ από τα λάθη μας. Θεωρώ πως με τις στιγμές που ζούμε ως έθνος, ήταν ίσως η καταλληλότερη χρονική στιγμή για το ανέβασμα αυτής της παράστασης - πολιτικής διαμαρτυρίας, σε μέρες με σημάδια πιο απειλητικά από ποτέ, ίσως, λόγω της αδιαφάνειας τους. Το έργο επιχειρεί να μας θυμίσει ιστορικές καταστάσεις, να μας συγκινήσει, να μας αφυπνίσει, να μας κάνει ενδεχομένως να διαφωνήσουμε, να θυμώσουμε, να γελάσουμε με πράγματα που δε θα έπρεπε, όμως να μη φύγουμε αδιάφοροι, όπως γράφει μέσα στο έργο ο Καμπανέλλης…
Θα ήθελες κλείνοντας να συμπληρώσεις κάτι ακόμα;Θα ήθελα να πω πως νιώθω πολύ τυχερός που κλήθηκα να ερμηνεύσω ένα τόσο σημαντικό έργο, ένα έργο που συγκαταλέγεται στα κλασικά και διαχρονικά έργα της ελληνικής μουσικής. Θα ήθελα, λοιπόν, να ευχαριστήσω και από εδώ το Σταύρο Ξαρχάκο που με εμπιστεύτηκε….

ΠΗΓΗ   http://www.ogdoo.gr/ 
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου