Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΑΡΟΥΣΙ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ: Τα χέρια που γιατρεύουν - ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΗΛΙΑΔΗΣ.

Ο χειροπρακτικός Σωκράτης Ηλιάδης ασκεί μια από τις αρχαιότερες ιατρικές πρακτικές, η οποία συμπυκνώνει πλέον όχι μόνο τη σοφία των αιώνων που κύλησαν από την πρώτη εφαρμογή της, αλλά και την τεράστια πρόοδο της επιστήμης.

Eίναι χειροπράκτικος: γιατρεύει τον ανθρώπινο πόνο με τα χέρια του, αφού προηγουμένως κατανοήσει την κλινική εικόνα που του δίνουν για τους ασθενείς του τα απεικονιστικά μηχανήματα. Διευθύνει ένα δίκτυο κέντρων φυσικοθεραπείας (στο Μαρούσι και στα Πατήσια, σύντομα και στη Γλυφάδα) στο οποίο προσέρχονται άνθρωποι κάθε ηλικίας με χρόνια ή πρόσκαιρα κινητικά προβλήματα.
Ειδικός.  Ο χειροπρακτικός Σωκράτης Ηλιάδης ακολουθεί μια διαφορετική φιλοσοφία στη μάχη ενάντια στον πόνο.
Ειδικός.
Ο χειροπρακτικός Σωκράτης Ηλιάδης ακολουθεί μια διαφορετική φιλοσοφία στη μάχη ενάντια στον πόνο.
Η αποκατάσταση μυϊκών πόνων με τα χέρια που γνωρίζουμε από την Ιστορία και τη λογοτεχνία -π.χ. το να βάλεις στη θέση του έναν ώμο που έχει εξαρθρωθεί- έχει πλέον γίνει μια παγκόσμια επιστήμη που δεν έχει καμία σχέση με το βουκολικό φολκλόρ ή τον μυστικισμό. Οι χειροπρακτικοί σε διάφορα μέρη του κόσμου έχουν πλέον οργανωθεί σε σχολές, στις οποίες φοιτούν ιατροί και φυσικοθεραπευτές. Στη Γαλλία, οι συνάδελφοί του ονομάζονται οsteopaths (οστεοπαθητικοί), στην Αγγλία και την Αυστραλία manual therapists, στις Ηνωμένες Πολιτείες λέγονται απλώς chiropractors (χειροπρακτικοί), όλοι τους όμως έχουν την ίδια «κλινική σκέψη»: Συνδυάζουν τεχνικές χειροπρακτικής με ασκησιολογία.
Ποια είναι όμως η τεχνική του και πού διαφέρει από τη γνωστή σε όλους φυσικοθεραπεία των μηχανημάτων; Η manual therapy είναι μια σχετικά νέα τεχνική στην Ελλάδα που ήρθε να αντικαταστήσει τη μηχανοθεραπεία, πάνω στην οποία βασίζεται η παραδοσιακή φυσικοθεραπεία. «Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε placebo θεραπεία αν δεν ασχολούμαστε με τη manual therapy, παρακολουθούμε την εξέλιξη της νόσου και απλώς την ακολουθούμε, δεν τη διακόπτουμε. Η manual therapy αναζητάει άμεσο αποτέλεσμα...».
Για δύσκολα περιστατικά
«Χρησιμοποιούμε τη manual therapy -τη διά χειρών θεραπεία, όπως είναι ιστορικά γνωστή- για την αποκατάσταση της κινητικότητας των αρθρώσεων, αλλά και την αποκατάσταση ασθενών έπειτα από σοβαρά χειρουργεία που θέλουν εκ νέου κινητοποίηση μελών που αναγκαστικά έχουν ακινητοποιηθεί», μας εξηγεί ο κ. Ηλιάδης κατά την επίσκεψή μας στο κέντρο του, στο Μαρούσι. Επιμένει ότι οι περιπτώσεις των ασθενών που προσέρχονται έπειτα από μια σοβαρή επέμβαση είναι αυτές που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Υποδοχή.  Η ρεσεψιόν του κέντρου φυσικοθεραπείας Physiomedica στο Μαρούσι. Από στόμα σε στόμα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν σήμερα στη manual therapy.
Υποδοχή.
Η ρεσεψιόν του κέντρου φυσικοθεραπείας Physiomedica στο Μαρούσι. Από στόμα σε στόμα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν σήμερα στη manual therapy.
«Χειρουργεία έπειτα από δισκοκήλες, έπειτα από σοβαρά τροχαία, χειρουργεία καρκινωμάτων, όγκων δηλαδή που βρίσκονται στο οστικό σύστημα, ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι ορισμένα από τα δύσκολα περιστατικά που αντιμετωπίζουμε. Αλλά και χρόνιους πόνους, όπως το αυχενικό σύνδρομο, η ισχιαλγία, οι πόνοι στους ώμους, στη μέση και στα γόνατα», αναφέρει ο ίδιος.
Οργανα.  Η χρήση σύγχρονων μηχανημάτων για ασκήσεις είναι επιβεβλημένη, δεν είναι όμως το επίκεντρο της θερα-πείας στη Physiomedica.
Οργανα.
Η χρήση σύγχρονων μηχανημάτων για ασκήσεις είναι επιβεβλημένη, δεν είναι όμως το επίκεντρο της θερα-πείας στη Physiomedica.
Ενα διόλου ευκαταφρόνητο κομμάτι ασθενών με τους οποίους ασχολείται καθημερινά ο κ. Ηλιάδης είναι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ψυχικές νόσους. Ακούγεται περίεργο, αλλά οι χειροπρακτικοί μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά τους ασθενείς αυτούς.
Τα χέρια που γιατρεύουν
«Η κίνηση χρησιμοποιείται σε όλες τις μορφές αποκατάστασης, διότι μέσα από την κίνηση μπορούμε να περιγράψουμε, να προσδιορίσουμε και να αξιολογήσουμε ένα ον. Η κίνηση των ανθρώπων με ψυχικά νοσήματα διαφέρει από αυτή των υγιών. Η ομιλία επίσης. Αυτό μπορείτε εύκολα να το παρατηρήσετε σε ανθρώπους με σοβαρά νευρολογικά περιστατικά, με εγκεφαλικά ή κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Εμείς μέσω των νεύρων δίνουμε εντολές στο εγκέφαλο για καλύτερη οργάνωση και προσδιορισμό της κίνησης. Στα ιδρύματα όπου εργαζόμαστε συχνά προσπαθούμε να συνδυάσουμε χορό και κίνηση».
Οσοι επισκέπτονται το κέντρο του κ. Ηλιάδη είναι άνθρωποι που θέλουν γρήγορα να επιστρέψουν στους κανονικούς ρυθμούς ζωής και ασθενείς που θέλουν να απαλλαγούν από τον πόνο που τους ταλαιπωρεί. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά, εντούτοις η χειροπρακτική δεν απολαμβάνει ευρείας δημοσιότητας. Παράλληλα, η οικονομική κρίση έχει επιδεινώσει την κατάσταση στον τομέα της δημόσιας υγείας, όπου οι υπηρεσίες των χειροπρακτικών θεωρούνται «πολυτέλεια», το κοινό όμως άρχισε τελευταία να ενδιαφέρεται για τη δουλειά τους. «Δουλεύουμε κυρίως μέσω των ασθενών μας, που από στόμα σε στόμα ενημερώνουν ο ένας τον άλλον», σημειώνει.
Κλείνουμε τη συζήτησή με μια αναφορά στην κρίση. Οπως εκτιμά, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες, παρατηρείται αύξηση του χρόνιου πόνου: «Οταν η πωλήτρια δουλεύει περισσότερο για να αυξήσει το πελατολόγιο μιας εταιρείας και πέφτει να κοιμηθεί σφιγμένη το βράδυ και δυσφορεί, γίνεται αυτό που λέμε "σωματοποίηση" του άγχους. Ξέρετε, το δημιουργικό άγχος έχει αποδειχθεί ότι δυναμώνει τα ανθρώπινα κύτταρα, είναι άλλο όμως αυτή η έγερση του οργανισμού κι άλλο αυτό που βιώνουμε στην Ελλάδα...», καταλήγει. ¦
Αντώνης Αθανασίου
ΦΩTOΓΡAΦIEΣ: ZΩΗ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ
www.zoehatziyannaki.com

ΠΗΓΗ   http://www.ethnos.gr/ 
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου