Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ - Το πρώτο ελληνικό "έξυπνο" κινητό

Ο πρόεδρος της «MLS» Γιάννης Καματάκης χαρτογραφεί τη διαδρομή μιας «ταπεινής» ιδέας που έγινε το πρώτο ελληνικό smartphone.

Σε μια εποχή όπου το αλλόκοτο του χθες είναι η λογική εξήγηση του αύριο, το να παρεκκλίνεις κομματάκι από τις στερεοτυπικές προσταγές της αγοράς είναι όχι μόνο τεχνολογικά γουστόζικο, αλλά και κοινωνικά χρήσιμο. Εστω κι αν, ως είθισται στην Ελλάδα, θα χρειαστεί να ζήσεις υπό το φόβον της πρόσκαιρης αμφισβήτησης. Ο Γιάννης Καματάκης, ιθύνων νους της «MLS Πληροφορική», δεν λογάριασε ουδέποτε τα παραπάνω.
Επικεφαλής. Ο πρόεδρος της MLS Πληροφορική, Γιάννης Καματάκης στα γραφεία της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη.
Επικεφαλής. Ο πρόεδρος της MLS Πληροφορική, Γιάννης Καματάκης στα γραφεία της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη.
Φιλόδοξος γαρ και ανθεκτικός στις αρνήσεις, πίστευε ανέκαθεν ότι ο οραματιστής άνθρωπος δεν είναι ένα είδος προς εξαφάνιση, αλλά ο αληθινός ρεαλιστής των καιρών μας. Την πεποίθηση του ανδρός ισχυροποιεί εμπράκτως, το τελευταίο τεχνολογικό «καλούδι» της εταιρείας του, η οποία δημιούργησε το πρώτο ελληνικό smartphone!
«Η ιδέα για το κινητό υπήρχε εδώ και αρκετό καιρό, πριν ακόμη βρεθούμε στη σημερινή, δύσκολη, συγκυρία ως χώρα. Αναπτύσσουμε εφαρμογές αναγνώρισης φωνής από το 2000 και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης από το 2002. Το 2006 αναπτύξαμε την πρώτη εφαρμογή πλοήγησης με αναγνώριση φωνής, έχουμε δικές μας συσκευές πλοήγησης από το 2008 και ήταν επόμενο το νέο μας βήμα να είναι ένα smartphone που θα ενσωμάτωνε τις τεχνολογίες μας.
Τι είναι όμως αυτό που θα διαφοροποιήσει το περί ου ο λόγος; «Το MLS iQTalk συνιστά μία εντελώς νέα πρόταση στον χώρο των Android smartphones. Είναι το μοναδικό με αναγνώριση φωνής στα ελληνικά. Φιλοδοξούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που τηλεφωνούμε, υπό την έννοια ότι δε θα χρειάζεται πλέον να ανατρέχουμε στον κατάλογό μας για να βρούμε το τηλέφωνο που θέλουμε να καλέσουμε, αλλά απλώς θα μιλάμε στο MLS iQTalk και αυτό θα πραγματοποιεί την κλήση για εμάς.
Επιτυχία. Η τελική φάση παραγωγής του MLS iQTalk γίνεται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.
Επιτυχία. Η τελική φάση παραγωγής του MLS iQTalk γίνεται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.
Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τα SMS και τα emails: Λέμε το όνομα του παραλήπτη και το κινητό συμπληρώνει τη διεύθυνση για εμάς. Παράλληλα το MLS iQTalk ενσωματώνει και τον πλοηγό MLS Destinator Talk&Drive, ώστε να του μιλάμε και αυτό να μας πηγαίνει στον προορισμό μας. Θεωρούμε ότι η πρότασή μας είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική τόσο σε τεχνολογικό επίπεδο, όσο και οικονομικά, καθώς η προτεινόμενη λιανική τιμή πώλησης με το ΦΠΑ είναι στα 250 ευρώ». Η μεγαλύτερη δυσκολία για να υλοποιηθεί αυτό το φιλόδοξο project δεν ήταν τεχνολογική, σύμφωνα με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της MLS.
Καινοτομία. Το πρώτο ελληνικό smartphone διαθέτει καινοτομίες που «μιλάνε»
Καινοτομία. Το πρώτο ελληνικό smartphone διαθέτει καινοτομίες που «μιλάνε»
Ηταν κάτι άλλο, πιο ανθρώπινο. Αφορούσε την πίστη της ομάδας. «Επρεπε όλοι μας να αποβάλουμε τις φοβίες. Επρεπε να πιστέψουμε ότι μπορούμε να βγάλουμε ένα δικό μας smartphone που θα έχει σημαντικές καινοτομίες. Θέλαμε να αποτινάξουμε τη μιζέρια που μας διακατέχει, να αποδείξουμε ότι μπορούμε να παράξουμε ανταγωνιστικά τεχνολογικά προϊόντα».
Ο κ. Καματάκης αισθάνεται περήφανος για το πρώτο «έξυπνο» τηλέφωνο που φέρει ελληνική σφραγίδα, έστω κι αν τα υλικά του παράγονται σε διάφορα μέρη του κόσμου και η συναρμολόγηση γίνεται στην Κίνα. Το σημαντικό για τον ίδιο είναι ότι η τελική φάση «παραγωγής» είναι καθαρά ελληνική υπόθεση. Εδώ λαμβάνει χώρα ο έλεγχος του υλικού, η παραμετροποίηση και ο τελικός έλεγχος.
«Ηδη θεωρούμε ότι οι χρήστες του MLS iQTalk θα εκπλαγούν μόλις αρχίσουν να το χρησιμοποιούν. Κάποιος που θα συνηθίσει να τηλεφωνεί απλά και μόνο μιλώντας στο κινητό του, δύσκολα θα ξαναγυρίσει στην πρότερη κατάσταση. Βραχυπρόθεσμα η φιλοδοξία μας είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το κινητό». Τα υπόλοιπα επί της οθόνης 4,3 ιντσών...


ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΤΙΝΙΑΚΟΣ
tdiniakos@gmail.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΥΣΑ ΝΙΚΟΛΕΡΗ
nikolerix@yahoo.com


πηγη   http://www.ethnos.gr 
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου