Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Αφιέρωμα του αρχείου της ΕΡΤ στην εξέγερση του Πολυτεχνείου

Αφιέρωμα του αρχείου της ΕΡΤ στην εξέγερση του Πολυτεχνείου
Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας την επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ», με τίτλο «ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΥ-ΤΕΧΝΕΙΟΥ», σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη, παραγωγής 1994.
Το ντοκιμαντέρ, με τη χρήση αρχειακού υλικού, αναφέρεται στην εξέγερση του Πολυτε-χνείου, στο χαρακτήρα της κατάληψης, στα γεγονότα της νύχτας της 16ης προς 17η Νο-εμβρίου 1973 και σε όσα ακολούθησαν. Μέσα από αποσπάσματα του ντοκιμαντέρ «Μέ-γαρα» (1974), των Σάκη Μανιάτη και Γιώργου Τσεμπερόπουλου και από λήψεις ιδιωτών και άλλων κινηματογραφιστών, το ντοκιμαντέρ αποτυπώνει τις διαδηλώσεις των Μεγα-ρέων στους δρόμους της Αθήνας κατά της απαλλοτρίωσης των κτημάτων τους για την εγκατάσταση Διυλιστηρίων, την είσοδό τους στο κατειλημμένο από φοιτητές Πολυτεχνείο, σκηνές από το συγκεντρωμένο πλήθος στους δρόμους της Αθήνας, σπάνια στιγμιότυπα από τους εσωτερικούς χώρους του ΕΜΠ, καθώς και πλάνα από την επόμενη μέρα της καταστολής της εξέγερσης και τον τρόπο που το δικτατορικό καθεστώς επιχείρησε να την παρουσιάσει.
Η κάμερα καταγράφει τα συνθήματα των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, ενώ ακούγεται η μετάδοση μηνυμάτων του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Συντονιστικής Επιτροπής, με τις φωνές της Μαρίας Δαμανάκη, του Δημήτρη Παπαχρήστου και του Λάμπρου Παπαδημη-τράκη.
Το ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί και από την ΕΤ1 το Σάββατο 17 Νοεμβρίου στις 14.40. Πρέπει να σημειωθεί, ότι στο πλαίσιο του αφιερώματος της ΕΡΤ στο Πολυτεχνείο, μεταδί-δονται ήδη καθημερινά εμβόλιμα στο πρόγραμμα της ΝΕΤ και της ΕΤ1, τα μονόλεπτα ι-στορικά ένθετα «ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ» με φωτογραφικό υλικό (συλλογή Αριστοτέλη Σαρρηκώστα) από το Αρχείο της ΕΡΤ, σχετικό με τα γεγονότα της φοιτητικής εξέγερσης και της κατάληψης του Πολυτεχνείου. Η παραγωγή των ενθέτων έγινε από το Τμήμα Προ-βολής της Γενικής Διεύθυνσης Τηλεόρασης της ΕΡΤ.
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου