Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Αποψιλώνουν τα δάση στον Γράμμο!!!! Καυσόξυλα γαρ....


 Η δραματική αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης έχει, μεταξύ άλλων, προκαλέσει την εκτόξευση της λαθροϋλοτομίας, κυρίως στις ορεινές περιοχές της χώρας, καθώς η ζήτηση σε καυσόξυλα μεγαλώνει διαρκώς. Δύο είναι οι κατηγορίες όσων υλοτομούν παράνομα: αυτοί που δρουν οργανωμένα σε ομάδες και προωθούν προς πώληση στην αγορά τα ξύλα και αυτοί που κινούνται μεμονωμένα για να καλύψουν τις οικογενειακές ανάγκες θέρμανσης. Είτε έτσι είτε αλλιώς, χάνεται σημαντικό κομμάτι του δασικού μας πλούτου. Οσο για τις δασικές υπηρεσίες, με ελλιπές προσωπικό και μέσα αδυνατούν να ελέγξουν τις δασωμένες εκτάσεις.

Ειδικά στα δάση του Γράμμου το φαινόμενο έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, αφού εκτός από τους Ελληνες λαθροϋλοτόμους, έντονη είναι η δράση των… εισαγόμενων. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ στην περιοχή Τριλόφου και ειδικότερα στα σύνορά μας με την Αλβανία, όπου Αλβανοί εισέρχονται παράνομα στο ελληνικό έδαφος, κόβουν δέντρα σε μεγάλη έκταση και στη συνέχεια προωθούν την… πραμάτεια τους στην αγορά. Η παράνομη υλοτομία στη συγκεκριμένη περιοχή είναι σε τέτοιο σημείο, που χρειάστηκε η παρέμβαση του Στρατού. Ετσι, εκτός από την περιφρούρηση, δύναμη Μηχανικού προχώρησε στην κατασκευή αναχωμάτων σε δύο σημεία, προκειμένου να εμποδιστεί η διέλευση οχημάτων λαθροϋλοτόμων από τη γειτονική χώρα.
 
Καστοριά: Λίφτινγκ σε δρόμο 31,5 χλμ.

Εξάλλου, ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο δρόμος Πεύκος - Μυροβλήτης - Πευκόφυτο - Χρυσή - Γέφυρα Επταχωρίου, στον Γράμμο.

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 9.500.000 ευρώ που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Πίνδος» και εκτελέστηκε από τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Οι παρεμβάσεις έγιναν σε συνολικό μήκος 31,5 χιλιομέτρων και αφορούν εργασίες ασφαλτόστρωσης, σήμανσης και διάνοιξης, κατασκευής τεχνικών, οδοστρωσίας, ασφαλτόστρωσης και σήμανσης. Η νέα χάραξη έγινε με σύγχρονες προδιαγραφές, ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής αλλά και ολόκληρου του νομού. Μεγάλη σημασία δόθηκε στη διατήρηση του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου.

Αναβάθμιση
Επίσης, στο πλαίσιο των προσπαθειών αναβάθμισης της ορεινής περιοχής του Γράμμου, που καταβάλλει η Περιφερειακή Ενότητα, έχει ήδη εντάξει στο ΕΣΠΑ το έργο βελτίωσης του δρόμου Κεφαλόβρυσο - Πευκόφυτο - διασταύρωση Επταχωρίου, προϋπολογισμού 4.700.000 ευρώ, το οποίο δημοπρατείται στις 27 Νοεμβρίου και σύντομα θα αρχίσει η κατασκευή του.

Σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος τόνισε: «Πιστεύουμε ότι με την αναβάθμισή της η περιοχή του Γράμμου θα αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών για την Καστοριά και, παρά την οικονομική κρίση, θα γίνει σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς».

Δημήτρης Κυριακόπουλος     http://www.dimokratianews.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου