Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Ημερίδα για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά του Ολύμπου

Ημερίδα με θέμα «Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά Ολύμπου», διοργανώνει την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου και ώρα 11 π.μ. στην Ελάσσονα  (Αίθουσα «Βασιλείου Φαρμάκη»), η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας σε συνεργασία με το Δήμο Ελασσόνας.

Ομιλητές στην ημερίδα θα είναι οι Δρ. Πασχαλίνα Χατζοπούλου, υπεύθυνη του Τμήματος Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών του ΕΛΓΟ – Δήμητρα (Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας)  και θα αναπτύξει το θέμα «Τσάι του βουνού (sideritis) του Όλυμπου: Προστασία, Διατήρηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη», η κ. Ελένη Βογιατζή , καθηγήτρια Αρωματικών – Φαρμακευτικών Φυτών του ΤΕΙ Λάρισας με θέμα «Συγκριτική καλλιέργεια των κυριότερων Αρωματικών και φαρμακευτικών Φυτών Μέντας, Λεβάντας, Ριγάνης, Φασκόμηλου», ο κ. Δημ. Κουρέτας καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα «Προστιθέμενη αξία αρωματικών φυτών» και ο κ. Γ. Σταυρόπουλος, γεωπόνος  της εταιρίας ΚΟΡΡΕΣ, με θέμα «Βότανα, συνεργασίες, εκχυλίσεις. Έρευνα – Τσάι του βουνού».

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΤΕΙ Λάρισας, ο ΕΛΓΟ – Δήμητρα (Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας)   και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελασσόνας – Κισσάβου.

 

Τα αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά κερδίζουν την αγορά

Τα αρωματικά / φαρμακευτικά φυτά αποτελούσαν πάντα αντικείμενο εμπορίου µε σημαντικά οικονομικά οφέλη. Ωστόσο η σπουδαιότητά τους περιορίστηκε σηµαντικά µε την παρασκευή συνθετικών χηµικών ουσιών. Στο πλαίσιο  ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σε ολόκληρο τον κόσμο για μια ορθολογικότερη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, μείωση της κατανάλωσης συνθετικών φαρμάκων και περιορισμό της χρήσης χημικών προσθέτων στα τρόφιμα, ανανεώθηκε το ενδιαφέρον για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, έτσι ώστε σήμερα η παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων, ποτών, καλλυντικών και φαρμάκων επιστρέφει ξανά στη φύση, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερο να χρησιμοποιούν στα προϊόντα τους  ουσίες φυτικής προέλευσης.

Ολοένα  και περισσότεροι άνθρωποι δίνουν συνεχώς μεγαλύτερη βαρύτητα στην υγιεινή διατροφή, σε θεραπείες με φάρμακα που χρησιμοποιούν φυτικές ουσίες, σε καλλυντικά που επίσης χρησιμοποιούν ως βάση τους ουσίες από βότανα και φυτά. Μάλιστα,  στη δυτική Ευρώπη η κατανάλωση φαρμακευτικών φυτών διπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία. Επίσης, η συστηματική μελέτη πολλών φυτών έχει δώσει πολλές νέες ουσίες και χρήσεις, π.χ. αρωματοθεραπεία. Ακόμη, αποδείχτηκε ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα χημικώς παρασκευασμένα υποκατάστατα των αιθέριων ελαίων είχαν ελάχιστη σχέση ως προς τη θεραπευτική, την αρωματική και την αρτυματική αξία τους σε σχέση με τα φυσικώς παραγόμενα από αρωματικά φυτά αιθέρια έλαια.

 

ΠΗΓΗ    http://paidis.com

 

 

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου