Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Γεύση από Ελλάδα: Πρέσπες





Oι Πρέσπες, (μικρή και μεγάλη), βρίσκονται στη δυτική Μακεδονία.
Λικνισμένες από τα ψηλά βουνά, είναι ο μεγαλύτερος εθνικός δρυμός της Ελλάδας, ένα από τα ελάχιστα φυσικά καταφύγια για πουλιά και άλλα ζώα (περισσότερα από 250 είδη), πολλά από τα οποία είναι υπό εξαφάνιση. Στις Πρέσπες διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα.

Ο υδάτινος όγκος των Πρεσπών ενώνει τρεις χώρες, την Ελλάδα, την Αλβανία και τη Δημοκρατία των Σκοπίων. Μέσα του κλείνει τον φυσικό πλούτο και την απόλυτη γαλήνη που κυριαρχούν σε τούτη την ξεχωριστή γωνιά της Μακεδονίας. Στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας, μέσα σε μια πελώρια βουνίσια αγκαλιά φυλάσσεται η ομορφιά της Μικρής και Μεγάλης Πρέσπας.
Μια τεράστια υψίπεδη λιμνολεκάνη 300 τετραγωνικών χιλιομέτρων περικλείεται ανατολικά από τον ορεινό όγκο του Βαρνούντα, δυτικά από το όρος Βροντερό, νότια από τις κατάφυτες
πλαγιές του Τρικλάριου και στον μακρινό βόρειο ορίζοντα από τα συνήθως χιονισμένα βουνά της Αλβανίας και της Δημοκρατίας των Σκοπίων.
Η Μεγάλη Πρέσπα, η μεγαλύτερη λίμνη των Βαλκανίων, βρίσκεται σε υψόμετρο 853μ. και έχει μέγιστο βάθος 50μ. Καλύπτει έκταση 288 τ. χλμ., από τα οποία τα 37 ανήκουν στη χώρα μας.
Πως θα φτάσετε στις Πρέσπες
Το Εθνικό Πάρκο των Πρεσπών βρίσκεται σε απόσταση 36 χιλιομέτρων από την Καστοριά και 45 χιλιομέτρων από την Φλώρινα.
Το χωριό του Αγ. Αχίλλειου αποτελείται από έντεκα σπίτια και ένας μύθος λέει ότι εάν χτιστεί άλλο θα πέσει. Πάνω από το χωριό, σε λόφο είναι χτισμένη η λιτή εκκλησία του Αγ. Αχίλλειου. Από εδώ θα έχετε την καλύτερη θέα προς το Βρωμολίμνι και τις αποικίες των πουλιών. Από το σημείο αυτό επίσης ξεκινά και το μονοπάτι προς τα ερείπια της βασιλικής του Αγ. Αχίλλειου που
χτίστηκε τον 10ο αιώνα από τον Τσάρο Σαμουήλ. Συνεχίζοντας το ανηφορικό μονοπάτι θα φτάσετε στην άλλη άκρη του νησιού στον τεράστιο σταυρό που έχει στηθεί από την Μητρόπολη Φλώρινας.

Άγιος Αχίλλειος εδώ και χρόνια αποτελεί το κέντρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων "Πρέσπεια" με εκθέσεις, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις από αξιόλογους καλλιτέχνες. Αρχικά η προσέλευση του κόσμου στο νησί γινόταν με βάρκες και τη βοήθεια του στρατού,τα τελευταία όμως χρόνια έχει δημιουργηθεί γέφυρα και η προσέλευση είναι ευκολότερη.
Οι Ψαράδες διατηρούν ένα δικό τους χρώμα καθώς είναι χτισμένοι στην άκρη ενός μικρού όρμου της Μεγάλης Πρέσπας, έχουν λιγοστούς κατοίκους και μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Από τους Ψαράδες μπορείτε να νοικιάσετε πλάβες (βάρκες) για να επισκεφθείτε τις μοναδικές εικόνες που είναι ζωγραφισμένες πάνω στα βράχια (βραχογραφίες) όπως επίσης και τα ασκηταριά της περιοχής.
Περίπου 5χλμ. έξω από το χωριό, στο σημείο που βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγ.Γεωργίου και κατευθυνόμενοι νότια θα συναντήσετε μια περιοχή με κέδρα, δέντρα εξαιρετικά σπάνια για την Ελλάδα.
Ο Αγ. Γερμανός , αποτελεί και το διοικητικό κέντρο της περιοχής.
Το χωριό βρίσκεται βορειοανατολικά της Μικρής Πρέσπας και
είναι διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος στην πλαγιά ενός βουνού.
Εκεί θα πρέπει να επισκεφθείτε το κέντρο της Εταιρείας Προστασίας των Πρεσπών
που στεγάζεται σε ένα παλιό τυροκομείο στην είσοδο του χωριού, ένα μικρό κέντρο
ενημέρωσης για να συλλέξετε τις πρώτες πληροφορίες για τις Πρέσπες. Το όνομά του προέρχεται από τα Βυζαντινά χρόνια, όταν ο έκπτωτος πατριάρχης της
Κωνσταντινούπολης Γερμανός έζησε εκεί τα τελευταία χρόνια της ζωή του.Το Γερμανός χρησιμοποιείται πολύ συχνά και σήμερα ως όνομα στους κατοίκους της περιοχής.
Στον Αγ. Γερμανό υπάρχουν ταβέρνες, καταστήματα με χειροτεχνήματα και τοπικά προϊόντα (πιπεριές Φλωρίνης, φασόλια) και αρκετές πανσιόν στο ίδιο παραδοσιακό ύφος με τα πέτρινα σπίτια του χωριού που σε συνδυασμό με την θαυμάσια θέα βουνού και λίμνης κάνουν τον οικισμό του Αγ. Γερμανού έναν από τους ομορφότερους προορισμούς της περιοχής.
Στις Πρέσπες θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα και ξενοδοχεία για τη διαμονή σας διασκορπισμένα στα τριγύρω χωριά.
 
 
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου