Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

ΠΡΕΒΕΖΑ: Λειτουργεί πιλοτικά η πρώτη Farmer's Market με θετικά αποτελέσματα

Η πρώτη Farmer’s Market ήδη λειτουργεί «πιλοτικά» στην Πρέβεζα με επιτυχία σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Καθηγητή κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη. Στις προθέσεις του ΥπΑΑΤ είναι να λειτουργήσουν πιλοτικά τρεις τέτοιες αγορές, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν προβλήματα και να βελτιωθούν. Τα παραπάνω ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός, αναλύοντας το θέμα των «Farmer’s Market», κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης επερώτησης 25 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την αντιμετώπιση των άμεσων και σοβαρών προβλημάτων του αγροτικού τομέα. Επίσης, ο κ. Λεωνίδας Ραβανός, πρόεδρος της ΕΝΑ Πρέβεζας, που συμμετείχε ενεργά στην προσπάθεια στησίματος της αγοράς αυτής, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε στις 16 Ιουνίου του 2012 και ήδη την έχουν αγκαλιάσει οι καταναλωτές της πόλης μας. Στην αγορά συμμετέχουν αυτή τη στιγμή περίπου τριάντα παραγωγοί». Ξεκινήσαμε την προσπάθεια μας σε ιδιωτικό χώρο, αλλά μετά το ενδιαφέρον που υπήρξε από τους καταναλωτές της πόλης μας, η δημοτική αρχή μας έδωσε έναν δικό της χώρο. Επίσης καταφέραμε να μαζέψουμε 1.800 υπογραφές (σε μια πόλη 20.000 κατοίκων) από καταναλωτές της πόλης μας, που ζητούσαν να προχωρήσουμε στην ίδρυσή της. Οι «αγροτικές αγορές» εκτιμώ ότι θα πρέπει να είναι αυτοδιοίκητες, χωρίς να εμπλέκεται το δημόσιο. Οι κρατικές υπηρεσίες θα πρέπει να αναλάβουν μόνο την έκδοση της άδειας των παραγωγών και τους ελέγχους των προϊόντων».
Και συνεχίζει ο κ. Ραβανός:«Η Πρέβεζα είναι μια περιοχή που αν και παράγει αγροτικά προϊόντα δεν είχε όλα αυτά τα χρόνια ούτε δημοτική ούτε λαϊκή αγορά. Φανταστείτε πόση αντίδραση υπήρξε στο να προχωρήσουμε στην ίδρυση μιας αγοράς μόνο από παραγωγούς.
Στόχος είναι η διάθεση αγροτικών προϊόντων, μια φορά την εβδομάδα, απευθείας από τον παραγωγό στον καταναλωτή. Προσπαθούμε, μέσα στην οικονομική κρίση που μαστίζει την πατρίδα μας, να βελτιώσουμε το εισόδημα του παραγωγού για να μπορεί να συνεχίσει να καλλιεργεί. Παράλληλα όμως δεν θέλουμε να παρακάμψουμε το εμπόριο.
Η προσπάθεια αυτή έφερε θετικά αποτελέσματα στην πόλη μας. Λειτούργησε ο ανταγωνισμός και ήδη ξεκίνησαν να ρίχνουν τις τιμές τα μανάβικα και οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ. Ακόμη αναδείξαμε τα τοπικά αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας. Δώσαμε διέξοδο στους τοπικούς παραγωγούς να πουλάνε τα προϊόντα τους χωρίς να πληρώνουν πολλά χρήματα για μεταφορικά. Η «αγροτική αγορά» έχει τη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου. Θέλουμε να βοηθήσουμε περισσότερο την αγροτική παραγωγή της περιοχής για να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία».

Τσαυτάρης στη Βουλή

Από την πλευρά του ο υπουργός κ. Τσαυτάρης, μιλώντας στη Βουλή για τα Farmer’s Market, δήλωσε ότι «με αυτές τις αγορές των αγροτών το προϊόν του γεωργού θα φθάνει απευθείας στον καταναλωτή. Σε λίγες μέρες θα εγκαινιάσουμε την πρώτη αγορά στην Πρέβεζα, που ήδη άρχισε να λειτουργεί δοκιμαστικά και μάλιστα με πολύ μεγάλη επιτυχία. Θέλουμε να κάνουμε τρεις, ώστε να μάθουμε πώς θα λειτουργήσει αυτός ο θεσμός γιατί δεν έχουμε εμπειρία. Τι θα πωλείται; Μέχρι πού θα φθάσει; Πώς θα συμμετέχει ο καταναλωτής; Ήδη λειτουργεί πιλοτικά στην Πρέβεζα και 1.800 καταναλωτές δήλωσαν ότι θέλουν να το αξιοποιήσουν. Μοιράστηκαν και ταυτότητες στους πωλητές. Έδειξε πραγματικά αυτό που επιθυμούμε. Δέστε τις τιμές των προϊόντων που πωλούνται εκεί, σε σύγκριση με τις τιμές που πωλούνται στα αντίστοιχα καταστήματα».

Ενδεικτικές τιμές

Στη συνέχεια ο κ. Ραβανός μας ανέφερε κάποιες ενδεικτικές τιμές, στις οποίες πωλούνται τα προϊόντα στην «αγροτική αγορά» της Πρέβεζας. Αυτές είναι:
Ντομάτα 0,30 - 0,60 ευρώ/κιλό, όταν η υπόλοιπη αγορά τις πουλάει 1 - 1,30 ευρώ/κιλό
Μελιτζάνες και Πιπεριές 0,40 - 0,50 ευρώ/κιλό όταν η υπόλοιπη αγορά τις πουλάει 0,80 - 0,90 ευρώ/κιλό
Τυποποιημένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 3,5 ευρώ/λίτρο όταν η υπόλοιπη αγορά το πουλάει πάνω από 6 ευρώ/λίτρο
Κολοκυθάκια 0,40 ευρώ/κιλό όταν η υπόλοιπη αγορά τα πουλάει 0,80 ευρώ/κιλό
Μήλα 0,60 - 0,80 ευρώ/κιλό όταν η υπόλοιπη αγορά τα πουλάει 0,90 - 1,30 ευρώ/κιλό
Πατάτες 0,40 - 0,50 ευρώ/κιλό όταν η υπόλοιπη αγορά τα πουλάει 0,70 ευρώ/κιλό
Φασολάκια (η πρώτη κοψιά) 1,20 ευρώ/κιλό όταν η υπόλοιπη αγορά τα πουλάει 2 - 2,5 ευρώ/κιλό.

Έρχονται νέα δημοπρατήρια

Όσον αφορά τα δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων, ο υπουργός επισήμανε μιλώντας στη Βουλή ότι «προσπαθούμε να λειτουργήσουμε δοκιμαστικά Δημοπρατήρια. Αυτό της Κρήτης και ένα ηλεκτρονικό Δημοπρατήριο που θα λειτουργήσει στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας, όπως και άλλο ένα πιο Βόρεια, για να δούμε και αυτόν το θεσμό πώς θα τον αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Ειδικά τόσο για της Αθήνας, όσο και για της Κεντρικής Ελλάδος έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και προσπαθούμε να τα εφαρμόσουμε».

Σταυρος Παϊσιάδης
press@agrotypos.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου