Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Αυτογκόλ από τα Jumbo



Κατά της εταιρίας παιδικών παιχνιδιών Jumbo ετοιμάζεται να στραφεί η διοίκηση της ΕΡΤ λόγω κλοπής της μουσικής της θρυλικής «Αθλητικής Κυριακής». Οι υπεύθυνοι της εταιρίας χωρίς να ζητήσουν τη σχετική άδεια από τη δημόσια τηλεόραση, στην οποία ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα, χρησιμοποίησαν τη μουσική σε ραδιοφωνικό διαφημιστικό σποτ.

Το γεγονός δεν εξέπληξε μόνο τους ανθρώπους της ΕΡΤ, που δικαίως θα κινηθούν νομικά και θα ασκήσουν αγωγή, αλλά και τους φιλάθλους και φίλους των σπορ, οι οποίοι θεώρησαν την κίνηση αυτή... ιεροσυλία. Στο διαδίκτυο οι διαμαρτυρίες είναι έντονες απέναντι στην εταιρία παιχνιδιών και όχι άδικα. Η συγκεκριμένη χαρακτηριστική μελωδία έχει συνδεθεί εδώ και δεκαετίες με έντονες εικόνες μιας ολόκληρης φίλαθλης εποχής. Οι φίλοι των σπορ περίμεναν να δουν με αγωνία φάσεις και παρασκήνια πίσω από τέρματα και μπασκέτες. Μπορεί τα τελευταία χρόνια με το διαδίκτυο η εκπομπή να έχει χάσει την αίγλη της, όμως τότε που δεν υπήρχαν ιδιωτικά κανάλια και ίντερνετ ήταν ο μόνος τρόπος, εκτός από το τρανζιστοράκι, για να έρθει το φίλαθλο κοινό σε επαφή με τα γήπεδα και τις κερκίδες. Στο άκουσμα της μουσικής ζωντανεύουν οι αναμνήσεις και, απ' ό,τι φαίνεται, οι τηλεθεατές δεν θέλουν να τις αλλοιώσει κανείς και για κανέναν λόγο. Αλλωστε, λίγα πράγματα έχουν παραμείνει αυθεντικά.

Πόσοι, όμως, γνωρίζουν την πραγματική ιστορία της μουσικής της «Αθλητικής Κυριακής»; Το χαρακτηριστικό μουσικό άκουσμα ανήκει στον συνθέτη Χρήστο Λεοντή και το έγραψε το 1969. Εγινε κατά παραγγελία και δεν προοριζόταν για την «Αθλητική Κυριακή» αλλά για διαφήμιση της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, η οποία εκείνη τη χρονιά ήταν χορηγός της ραδιοφωνικής εκπομπής του ΠΡΟ-ΠΟ. Οπως είχε δηλώσει παλαιότερα ο Λεοντής, δεν είχε ιδέα ότι η σύνθεσή του θα «έντυνε» το σήμα έναρξης της αθλητικής εκπομπής και την άκουσε κατά την έναρξή της. Η «Αθλητική Κυριακή» ξεκίνησε στην τότε ΕΙΡΤ με τον Γιάννη Διακογιάννη. Ηταν η πρώτη παραγωγή στην τηλεόραση που διέθετε σπόνσορα και ήταν τα τσιγάρα Ασσος Φίλτρο της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος. Ισως εκεί κρύβεται και η απάντηση στο πώς η σύνθεση του Χρήστου Λεοντή βρέθηκε να «ντύνει» μουσικά την εκπομπή.

Ολα αυτά τα χρόνια ο συνθέτης δεν πήρε χρήματα από τα δικαιώματα χρήσης του έργου του στην εκπομπή. Το μουσικό κομμάτι, μάλιστα, είναι δυσεύρετο, αφού δεν έχει κυκλοφορήσει σε δίσκο και ακόμη και η ΕΡΤ το αναπαράγει χρησιμοποιώντας ένα παλιό μικρό απόσπασμα που έχει σωθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ύστερα από σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ελέγχου Επικοινωνία το σλόγκαν της ίδιας εταιρίας «ε, ρε, Jumbo που σας χρειάζεται», παράφραση της γνωστής φράσης «ξύλο που σας χρειάζεται», με το ηχητικό (ήχος ξυλιάς) κόπηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε, καθώς κρίθηκε ότι υπαινίσσεται βίαιη συμπεριφορά.

ΠΗΓΗ   http://www.dimokratianews.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου