Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Πράσινο φως για την επένδυση του Atalanti Hills στην Φθιώτιδα

Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες επενδύσεις που η τοπική κοινωνία δεν... πήρε με τις πέτρες, αλλά ακόμη και μέσω διαδηλώσεων έχει ζητήσει στο παρελθόν την άμεση αδειοδότησή της.
Σήμερα, ύστερα από τουλάχιστον πέντε χρόνια γραφειοκρατικού Γολγοθά, το Atalanti Hills, το έργο που στηρίζεται στη βαριά βιομηχανία της χώρας φαίνεται να βρίσκεται ακόμη πιο κοντά στην υλοποίησή του. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή, καθώς, παρά τις διαφαινόμενες καλές προθέσεις, η κρατική μηχανή παραμένει δυσκίνητη.
«Το πρώτο βασικό βήμα έγινε όταν, τέλη Μαΐου, εγκρίθηκε η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Βρισκόμαστε στο στάδιο της λήψης των επιμέρους αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων και στο πλαίσιο αυτό έχει διαμορφωθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αταλάντης, το οποίο τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πλέον στο πλευρό μας βρίσκεται η πολιτεία» σημειώνει στο Capital.gr ο Γιάννης Σαββίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Lokrosπου θα αναπτύξει το Atalanti Hills.
Την άνοιξη του 2011, οι επενδυτές, οι εταιρείες Λοκρός Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε., Europa Capital και Prufrock investments, με επιστολή τους, γνωστοποιούσαν την πρόθεσή τους στην τότε κυβέρνηση να εγκαταλείψουν το project, εάν δεν επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Μάλιστα, του διαβήματος των επενδυτών είχε προηγηθεί η παρέμβαση του Θεόδωρου Πάγκαλου που ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιχείρησε να ξεμπλοκάρει την επένδυση.
Πότε ξεκινά η κατασκευή
Αυτή τη στιγμή το project, για το οποίο ήδη έχουν επενδυθεί περίπου 22 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στο στάδιο των αδειοδοτήσεων, των οποίων ο αριθμός είναι μεγάλος, εάν ληφθεί υπόψη ότι η Αταλάντη δεν διαθέτει ακόμη ούτε Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (σημ.: το ΓΠΣ ορίζει το πρότυπο οικιστικής ανάπτυξης μίας περιοχής, τις χρήσεις γης κτλ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα απαιτηθεί, μεταξύ άλλων, η θεσμοθέτηση της Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ), ενώ το τελευταίο στάδιο πριν την έκδοση της οικοδομικής άδειας είναι η δημιουργία της οριστικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Σύμφωνα με τα σημερινα δεδομένα, εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν 15 έως 18μήνες μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας, κατ' επέκταση η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών στην περιοχή.
Επενδυτές και κυβέρνηση επιδιώκουν να συρρικνώσουν, κατά το ήμισυ, το απαιτούμενο χρονικό διάστημα, με στόχο το έργο να αποκτήσει «σάρκα και όστα» το συντομότερο δυνατό. Αυτό επιζητούν και οι κάτοικοι του Εξάρχου, της κοινότητας που απέχει μόλις 700 μέτρα από το σημείο που θα υλοποιηθεί η επένδυση, τη δυτική πλευρά του Χλωμού Όρους. Η καλλιέργεια βαμβακιού και καλαμποκιού αποτελούν σήμερα τις μοναδικές οικονομικές δραστηριότητες που «δίνουν ζωή» στην τοπική κοινωνία.
Το business plan της επένδυσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή τριών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων πέντε αστέρων, 5.000 κατοικιών, τη δημιουργία ακαδημίας και γηπέδων γκολφ, βοτανικού λόφου 700 στρεμμάτων, ιππικού κέντρου και θεματικού πάρκου.
Το project θα δημιουργήσει το πρώτο έτος 600 θέσεις εργασίες που θα αυξηθούν στις 4.800 το τέταρτο έτος. Συνολικά, η επένδυση θα δημιουργήσει 8.000 έμμεσες και άμεσες θέσεις εργασίας στην περιοχή. Το συνολικό ύψος της επένδυσης τοποθετείται στα 2 δισ. ευρώ, από τα οποία θα επενδυθούν 0,6 δισ. ευρώ την πρώτη πενταετία.
Οι επενδυτές επιδιώκουν να διαμορφώσουν ένα φιλικό προς το περιβάλλον έργο, με μηδενική σχεδόν κατανάλωση υδάτινων πόρων, χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και υλοποίηση βιοκλιματικών κτηρίων.
dimitris.delevegos@capital.gr
follow@ddelevegos

Πηγή:www.capital.gr
για την αντιγραφή    http://www.lamiastar.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου