Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Παραδόθηκε σε λειτουργία το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής πέλλετς βιομάζας παγκοσμίως.

Η εταιρεία RWE Innogy παρέδωσε σε λειτουργία την μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής πέλλετς βιομάζας στον κόσμο, στην Πολιτεία Georgia των Η.Π.Α. Τα παραγόμενα πέλλετς θα μεταφέρονται ακτοπλοϊκώς από τη Georgia στην Ευρώπη από το ερχόμενο καλοκαίρι και θα χρησιμοποιούνται σε υφιστάμενες συμβατικές μονάδες παραγωγής ενέργειας της RWE που χρησιμοποιούν καύσιμα άνθρακα. Με την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από τα ‘πράσινα’ πέλλετς η RWE θα μειώσει τις εκπομπές της σε διοξείδιο του άνθρακα κατά 1 εκατομμύριο τόνους ετησίως. Σημειώνεται ότι η δυναμικότητα της μονάδας παραγωγής πέλλετς ανέρχεται στις 750.000 τόνους ετησίως. Με την παράδοση της μονάδας η RWE καταφέρνει να υλοποιήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική αξιοποίησης της βιομάζας: από την επεξεργασία και διαμόρφωση των πρώτων υλών μέχρι και την παραγωγή της ενέργειας.
«Η μονάδα παραγωγής πέλλετς είναι αυτή την στιγμή η μεγαλύτερη στο είδος της παγκοσμίως. Με τη λειτουργία της επιτυγχάνουμε να δημιουργήσουμε τις δικές μας πρώτες ύλες για την παραγωγή ενέργειας κι έτσι να γίνουμε περισσότερο ανεξάρτητοι ως προς την παγκόσμια αγορά. Με την χρήση της βιομάζας στις μονάδες ενέργειας της Ευρώπης αυξάνουμε σημαντικά το μερίδιο διείσδυσης της στο ενεργειακό μίγμα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε και ηγούμαστε στην Ευρώπη όσον αφορά τις συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με συνδυασμένης καύση βιομάζας και άνθρακα» υποστηρίζει ο Dr. Leonhard Birnbaum, Γενικός Εμπορικός Διευθυντής της RWE AG. Ο βασικός προορισμός των παραγόμενων στις Η.Π.Α πέλλετς θα είναι η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα της RWE στο Amer της Ολλανδίας. Ήδη η μονάδα χρησιμοποιεί σε ποσοστό περίπου 30% βιομάζα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το μερίδιο αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 50% τα αμέσως επόμενα χρόνια, ενώ μακροπρόθεσμα εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 80%.
Η ζήτηση για βιομάζα έχει αυξηθεί με ταχύ ρυθμό στην Ευρώπη. Στις προσπάθειες επίτευξης του επίσημου Ευρωπαϊκού στόχου για 20% μερίδιο ανανεώσιμης ενέργειας στην τελική ενεργειακή κατανάλωση μέχρι το 2020, η βιομάζα διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο. «Εντούτοις, είναι ήδη ξεκάθαρο ότι οι απαιτήσεις σε πρώτες ύλες δεν είναι δυνατό να καλυφθούν εξ ολοκλήρου από πηγές διαθέσιμες μόνο στην Ευρώπη. Στις Η.Π.Α., όμως, και ιδίως στις νοτιότερες Πολιτείες της, όπως στη Georgia, η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική, καθώς η περίσσεια της καλλιεργούμενης βιομάζας ήταν περισσότερη από 35% τα τελευταία 10 χρόνια. Η Ευρώπη μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή την πληθώρα βιομάζας ούτως ώστε να πετύχει τους στόχους της μέχρι το 2020» αναφέρει ο καθηγητής Fritz Vahrenholt, Διευθύνων Σύμβουλος της RWE Innogy GmbH.
Η κατασκευή της μονάδας πέλλετς κοντά στην πόλη Waycross της νότιας Georgia ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2010 και ολοκληρώθηκε μόλις εντός 12 μηνών. Η συνολική έκταση που καταλαμβάνει η εγκατάσταση είναι 300 εκτάρια ενώ το συνολικό ύψος της επένδυσης για την κατασκευή της μονάδας και την ανακατασκευή του λιμανιού της Savannah (απ’ όπου θα μεταφέρονται τα πέλλετς στην Ευρώπη) ήταν περίπου 120 εκατομμύρια €.

Πηγή: www.thebioenergysite.com     ///    http://www.biomassenergy.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου