Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Η Βιέννη του Τάσου Δούση: Όλα όσα πρέπει να προσέξετε εκεί!


Η Βιεννη του Τασου Δουση: Ολα οσα πρεπει να προσεξετε εκει!
Βιέννη. Θα µπορούσα να βάλω για τίτλο «µια κουκλίστικη πόλη», «µια πόλη παραµύθι». Τουλάχιστον εγώ έτσι την έζησα, όταν πήγα για πρώτη φορά πριν από 18 χρόνια. Από τότε, και µέχρι πρόσφατα που την ξαναεπισκέφτηκα, δεν έχουν µεταβληθεί και πολλά πράγµατα. Ειδικά οι Βιεννέζοι δεν χαρακτηρίζονται ούτε από την αλλαγή στη νοοτροπία τους ούτε από το ελεύθερο πνεύµα τους, ούτε από τη γαλαντοµία τους αλλά ούτε και από το χαµόγελό τους. Πρόκειται για ένα λαό αυστηρό, συντηρητικό, µε τροµερό class και επίπεδο γνώσεων. Μιλάµε για ανθρώπους που δεν «στρίβουν» εύκολα, αλλά αν τους κερδίσετε, γίνονται χαλί για να τους πατήσεις.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΔΟΥΣΗ (tdousis@dousiscom.gr)
ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ
• Μπορεί η συγκεκριµένη πόλη να είναι στις top 10 για να ζει κανείς, όµως η εγκληµατικότητα της έχει χτυπήσει την πόρτα. Να αποφεύγετε τα πάρκα το βράδυ, όπως και τους υπόγειους σταθµούς σε Karlsplatz και Praterstem. Επίσης όταν δείτε να τσακώνονται µπροστά σας, µη µείνετε να παρακολουθήσετε, ανοίξτε το βήµα και εξαφανιστείτε. Τέλος, αν κάνουν κακόγουστα σχόλια για εσάς ή τη σύντροφό σας, απλώς αγνοήστε τους. Πρόκειται για µεθυσµένους, κακότροπους Αυστριακούς.


*Η θέα από τον τροχό Riesenrad στο πάρκο Prater

• Το φιλοδώρηµα δεν περιλαµβάνεται στην τιµή του καταλόγου, άρα εάν εσείς είστε ικανοποιηµένοι, λέτε απλώς ένα «danke» και αφήνετε τα ρέστα.

• Οι Βιεννέζοι έχουν µανία µε τους κανόνες και τους κανονισµούς. Εάν πετάξετε το τσιγάρο σας στο δρόµο ή αφήσετε το µπουκάλι σας έξω από την pub, θα βρεθείτε στο αστυνοµικό τµήµα και θα πληρώσετε πρόστιµο. Θα σας καταγγείλει ο διπλανός σας, γιατί κανένας από τους συντηρητικούς κατοίκους της πόλης δεν συµπαθεί αυτούς που παρανοµούν.
• Θα σας εκπλήξουν οι αργοί σερβιτόροι, οι κατσούφικες γκαρσόνες και οι ανάγωγοι που δουλεύουν στα cafes και στα εστιατόρια. Μην το πάρετε προσωπικά. Τα ίδια κάνουν και στους ντόπιους. Τους αφήνεις χρήµατα και µόνο που δεν σε βρίζουν. Κάποιοι το θεωρούν µέρος της γοητείας της πόλης. Εµένα µε εκνευρίζει και τους το δείχνω µε τον χειρότερο τρόπο. Τους µιλάω απότοµα, τους πετάω τα λεφτά στο τραπέζι κ.λπ. Προσοχή, όλα αυτά να τα κάνετε, όταν σας έχουν σερβίρει κι όταν δεν έχετε σκοπό να ξαναπάτε στο ίδιο µέρος. Τα ευκόλως εννοούµενα παραλείπονται.

*Το Rathauspark & Rathaus, από το μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
• Οι πιστωτικές κάρτες είναι µια άλλη πικρή ιστορία στη Βιέννη. Μην θεωρείτε πως επειδή είναι µια πλούσια πόλη, δέχονται παντού πιστωτικές. Λάθος! Σε πολλά µαγαζιά, ειδικά µικρά cafes και εστιατόρια, δεν γίνονται αποδεκτές, γιατί δεν θέλουν να επενδύσουν στον εξοπλισµό που χρειάζεται για τη χρήση τους. Αν έχετε την εντύπωση ότι οι Σκοτσέζοι είναι οι πιο τσιγκούνηδες της Ευρώπης, στη Βιέννη θα αλλάξετε γνώµη. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι πιο... σφιχτοί είναι οι Αυστριακοί και µάλιστα µε διαφορά. Δεν χαρίζουν ούτε πενηνταράκι. Προσέξτε τώρα. Επειδή ακριβώς είναι ο πιο τσιγκούνικος λαός, αξίζει τον κόπο να κάνετε αγορές σε περιοχές που ψωνίζουν αυστηρά οι ντόπιοι. Εκεί θα δείτε ότι πολλά προϊόντα, που τα θεωρείτε πολύ ακριβά στην Ελλάδα, στη Βιέννη έχουν -30% και -40% (ρούχα, παπούτσια κ.λπ.).
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο για τη Βιέννη στο Travellers Icons που κυκλοφορεί.

 


πηγη   http://travelstyle.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου