Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Γιώργος Ζαμπέτας, ένας πράσινος θρύλος


 Το www.paoabroad.com προχώρησε σε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον μεγάλο μουσικό και δηλωμένο φίλο του Παναθηναϊκού, Γιώργο Ζαμπέτα, ο οποίος πέθανε πριν από 21 χρόνια ακριβώς.
Γιώργος Ζαμπέτας. Ένας απλός άνθρωπος, ένας καθηγητής του μπουζουκιού, ένας αγνός Παναθηναϊκός.
Γεννήθηκε στο Μεταξουργείο στις 25 Ιανουαρίου 1925 και πέθανε σαν σήμερα το 1992. Σε μικρή ηλικία φάνηκε η κλίση του προς τη μουσική. Αντλούσε την έμπνευση του από διάφορους ήχους του περιβάλλοντος του. Στην εφηβική του ηλικία, η οικογένεια του μετακόμισε στο Αιγάλεω. Αυτό το γεγονός σηματοδότησε τη μετέπειτα ζωή του. Τραγούδια του για τον απλό λαό, είναι εμφανώς επηρεασμένα από το δυτικό προάστειο της πρωτεύουσας.
Ο Γιώργος Ζαμπέτας ήταν ένας καλλιτέχνης που δεν επιζητούσε τη δημοσιότητα ούτε το χρήμα. Έπαιζε το “ζητιανόξυλο” του και πάντα με το χαρακτηριστικό του χαμόγελο, μάγευε τον περίγυρο του. Ένας άλλος μεγάλος τραγουδιστής, ο Δημήτρης Μητροπάνος, δήλωσε για το Γιώργο Ζαμπέτα ότι ήταν ο μοναδικός καλλιτέχνης που τον έιχε βοηθήσει στο ξεκίνημα της καριέρας του, χωρίς να περιμένει κάποιο αντάλλαγμα.
Το τραγούδι του εξουσία να μου έδιναν, λέει αυτό που έπρεπε να γίνεται απ’ όλους τους καλλιτέχνες. Ο Ζαμπέτας έκανε αυτό που γόυσταρε. Έγραψε τραγούδια για πολλούς καλλιτέχνες (Βίκυ Μοσχολιού, Σταμάτης Κόκοτας, Μαρινέλλα, Τόλης Βοσκόπουλος κ.α). Πολλά τραγούδια δικά του, ερμηνεύτηκαν σε παλιές ταινίες, ειδικά του Αλέκου Σακελλάριου, από εξέχουσες προσωπικότητες όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ.
Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα στον Γιώργο Ζαμπέτα στο www.paoabroad.com.
 
 
ΠΗΓΗ    http://prasinanea.gr/football/article2161506.ece 
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου