Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

ΦΘΙΩΤΙΔΑ - Αγία Μαρίνα: Ένα γραφικό ψαροχώρι

Γράφτηκε από την 

agiamarina2
Όλοι όσοι κατοικούν στο νομό της Φθιώτιδας έχουν περάσει έστω και μια φορά από την Αγία Μαρίνα, για έναν καφέ μια ηλιόλουστη μέρα, για μια βόλτα στην προβλήτα της...
Είναι χωριό του νομού Φθιώτιδας, του δήμου Στυλίδας. Βρίσκεται στη βόρεια ακτή του Μαλιακού κόλπου. Απέχει 13 χλμ από τη Λαμία και έχει 393 κατοίκους. Πρόκειται για ψαροχώρι που προσφέρεται για κολύμπι, ψάρεμα, τοπικούς περιπάτους, βόλτες με το ποδήλατο και την απόλαυση θαλασσινών εδεσμάτων. Ο σιδηροδρομικός σταθμός και το εγκαταλελειμένο εργοστάσιο προσφέρονται για ατμοσφαιρικές φωτογραφίες, για όσους ασχολούνται με το είδος. 

Ιστορία
Σημαντικό λιμάνι παλαιότερα (πριν γίνει αυτό της Στυλίδας) που σήμερα κινδυνεύει να χάσει την εικόνα που είχε αποκτήσει μέσα στο μυαλό του καθένα μας λόγω της ερημοποίησης τόσο της προβλήτας όσο και του θαλάσσιου οικοσυστήματος που φιλοξενούσε κάποτε. 
 Η Μάχη της Αγίας Μαρίνας
Αναφέρεται ότι τον Απρίλιο του 1822, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, επικεφαλής 700 ανδρών, μαζί με το Νικηταρά, το Δυοβουνιώτη και τον Υψηλάντη αποβιβάζονται στην Αγία Μαρίνα Φθιώτιδος και προσβάλλουν 18.000 Τούρκους στην περιοχή, τους οποίους και καθηλώνουν για 15 ημέρες.
agiamarina4 Επίσης, λέγεται ότι σημαντική και καθοριστική ήταν η συμβολή του καπετάν Αντώνη Βισβίζη στις μάχες που δόθηκαν στην Αγία Μαρίνα και τη Στυλίδα, όπου συμμετείχαν οι Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Νικηταράς, ο Δυοβουνιώτης, ο Ζαφειρόπουλος, ο Κοντογιάννης, ο Σκαλτσάς και ο Πανουργιάς. Βάσει σχεδίου, ο Ανδρούτσος, ο Νικηταράς, ο Υψηλάντης και ο Δυοβουνιώτης διέπλευσαν τον Μαλιακό κόλπο με το πλοίο του Βισβίζη και αποβιβάσθηκαν στην Αγία Μαρίνα. Μαζί τους, ο καπετάν Αντώνης κατέβασε 2 κανόνια και 12 πυροβολητές. Άρχισε αμέσως ο κανονιοβολισμός του εχθρού και από το πλοίο και από την ξηρά. Τα εύστοχα βλήματα του πλοίου διέλυσαν το Τουρκικό στράτευμα. Κατά την διάρκεια της μάχης, ο Βισβίζης έπεσε νεκρός και ο θάνατός του παρέμεινε μυστήριο. Κάποιοι λένε ότι προήλθε από συμφόρηση ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι ο Βισβίζης δολοφονήθηκε κατά την ώρα της μάχης.

Ένα κομμάτι του Άιφελ στην Αγία Μαρίνα 
sxedio7
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εντυπωσιακή είναι η ιστορία της γέφυρας, που δεσπόζει παραλιακά της Αγίας Μαρίνας. Κάτι που πολλοί δε γνωρίζουν είναι πως υπάρχει στενή συγγένεια με τον πύργο του Άιφελ. Για την ακρίβεια, η κατασκευαστική BATIGNOLLES, συνεργάτης της οποίας ήταν και ο Άιφελ, είναι η εταιρεία η οποία ξεκίνησε το έργο κατασκευής της προβλήτας το 1892. Την ίδια περίοδο, δουλευόταν παράλληλα και το μεγάλο έργο στη Γαλλική πρωτεύουσα. 
Οι πληροφορίες που θέλουν τον Άιφελ να είναι υπεύθυνος και για το σχεδιασμό της γέφυρας στην Αγία Μαρίνα δεν είναι εύκολο να διασταυρωθούν και τα στοιχεία είναι ελλειπή. Παρ΄όλα αυτά, τόσο οι εκπληκτικές ομοιότητες στο σκελετό και τη δομή των δύο έργων, όσο και παλιά σχέδια με την υπογραφή του γραφείου, κάνουν σχεδόν βέβαιη την ανάμειξη του.
Η κατασκευή της προβλήτας, που εμείς αποκαλούμε γέφυρα, εξυπηρετούσε τη μεταφόρτωση των μεταλλευμάτων βωξίτη από τα μεταλλεία του Δομοκού σε φορτηγά - πλοία και, ουσιαστικά, ήταν μια προέκταση του σιδηρόδρομου  Λαμίας. Γι αυτό το λόγο, υπάρχουν και οι σιδηροδρομικές ράγες πάνω στην προβλήτα!
Ένα τέτοιο στολίδι, λοιπόν, για τον τόπο αλλά και για τη χώρα μας καλύτερα, θα έπρεπε αντί να αφήνεται στο έλεος του καιρού και της υγρασίας μέχρι να πέσει, να αναδειχθεί και να συντηρείται, ενώ παράλληλα να είναι ασφαλές για όσους το επισκέπτονται.

Πηγές:
http://agia-marina.blogspot.gr/
http://www.scouter.gr
http://larissa-town.blogspot.gr/
http://elsito.gr/
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου