Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Καπνοβιομηχανία Θ.Δ. Γεωργιάδης - Πώς 75 χρόνια ιστορίας έγιναν… καπνός


Eβδομήντα πέντε χρόνια ιστορίας “κάηκαν”. Ο λόγος για την καπνοβιομηχανία Θ.Δ. Γεωργιάδης, η οποία λύγισε από τα χρέη, όπως επιβεβαιώνει και η αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε στις 23 Απριλίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θήβας και η οποία ορίστηκε να εκδικαστεί στις 16 Μαϊου. Πρόεδρος στην καπνοβιομηχανία είναι η Ιωάννα Φαντοπούλου, η οποία ελέγχει το 50% του κεφαλαίου της, ενώ το υπόλοιπο ανήκει στην αδερφή της Θεοδώρα Φαντοπούλου.

Και μπορεί οι νεότεροι να μην ξέρουν την εταιρεία Γεωγιάδη, την γνωρίζουν όμως οι παλιότεροι και κυρίως οι θεριακλήδες από το πακέτο “22″ που έχει αφήσει εποχή.

Το νέο κάθε άλλο παρά συντάραξε την τοπική κοινωνία, η οποία γνώριζε τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η καπνοβιομηχανία την τελευταία τριετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλο αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι πληρώνονταν έναντι περίπου το 70% του μισθού τους.
Εξαιτίας δε των προβλημάτων αυτών έγιναν και πάρα πολλές αποχωρήσεις οικειοθελείς ή απολύσεις. Έτσι σήμερα απασχολούνται στην καπνοβιομηχανία από περίπου 70 άτομα που εργάζονταν τις καλές εποχές.
To χρονικό των προβλημάτων

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1938 και δραστηριοποιείται στην μεταποίηση καπνών και την κατασκευή τσιγάρων για την Ελληνική αγορά και κατά κύριο λόγο για εξαγωγή.

Τον Ιανουάριο του 2010 οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν από τη διοίκηση ότι υπάρχει αδυναμία εξαγωγών λόγο δέσμευσης των διαθέσιμων τραπεζικών εγγυήσεων.

Το πρόβλημα αφορούσε 21 εμπορευματοκιβώτια (container) τσιγάρων τα οποία είχαν παραχθεί για λογαριασμό πελάτη (διαμεσολαβητή) στην Ελλάδα με τελική χώρα προορισμού τη Φιλανδία. Τα εμπορευματοκιβώτια (container) όμως αυτά δεν είχαν φτάσει στον τελικό προορισμό τους παρά το γεγονός ότι στα χέρια των αρμόδιων της εταιρείας και των υπαλλήλων του κράτους (Τελωνείο) είχαν περιέλθει τα σχετικά και απαιτούμενα από το νόμο έγγραφα που πιστοποιούσαν την άφιξη των προϊόντων στον τελικό προορισμό τους.

Στη συνέχεια τον Μάρτιο του 2010 καταλογίστηκαν πρόστιμα από το δημόσιο για διαφυγόντες δασμούς, ταυτόχρονα ξεκίνησε η έρευνα για την διαλεύκανση του θέματος και τον εντοπισμό και καθορισμό ευθυνών των εμπλεκόμενων (εταιρεία, τελωνείο, τελικός πελάτης-διαμεσολαβητής). Το θέμα πλέον έχει πάρει την δικαστική οδό. Αποτέλεσμα όλων τον παραπάνω η δέσμευση των τραπεζικών εγγυήσεων της εταιρίας (μέχρι τελεσίδικης απόφασης ) και η αδυναμία εξαγωγών.

Τον Οκτώβριο του 2011 ανακοινώνεται ο νέος νόμος που μειώνει την χρονική διάρκεια των εγγυήσεων για την ελληνική αγορά από 56 σε 28 ημέρες. Αυτή η αλλαγή είχε ως αποτέλεσμα την μείωση του απαιτούμενου ποσού εγγύησης για την εγχώρια αγορά. Η εγγύηση της εταιρείας αποτελούσε εμπράγματη εγγύηση βάση συμβολαιογραφικής πράξης με προσημείωση του μηχανολογικού εξοπλισμού ( εξοπλισμός εκτιμημένος από εκτιμητή του υπουργείου βιομηχανίας παρουσία επιτελείου του τελωνείου)

Στη συνέχεια η εταιρεία καταθέτει αίτηση στο αρμόδιο τελωνείο Θηβών (Αρ. Πρωτ.: 4013 02/11/2011) ώστε να γίνει αλλαγή της χρήσης του ποσού της εγγύησης της ελληνικής αγοράς το οποίο αποδεσμεύτηκε και να χρησιμοποιηθεί αυτό το ποσό ως εγγύηση για τις εξαγωγές της εταιρείας.

Την 24 Ιανουαρίου 2012 το υπουργείο οικονομικών παρέχει διευκρινίσεις (Αρ. Πρωτ.: ΔΕΦΚ Β 5003370 ΕΞ 2012) προς το τελωνείο Θηβών για το θέμα των εγγυήσεων διακίνησης προϊόντων που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Βάση αυτής της διευκρίνισης η εγγύηση μπορεί μεταξύ άλλων να είναι και εμπράγματη ασφάλεια.

Tην 06/03/2012 (Αρ. Πρωτ.: 1314) δόθηκε αρνητική απάντηση από το Τελωνείο Οινόης στο οποίο υπάγεται η εταιρεία. Παρά το γεγονός ότι επιτρέπεται από το νόμο η χρήση της εμπράγματης ασφάλειας (Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Υπουργείου Οικονομικών και τον υπάρχοντα τελωνειακό κώδικα)οι αρχές αρνούνται να προβούν σε αποδοχή της αίτησης της καπνοβιομηχανίας για αλλαγή χρήσης της εγγυητικής που ήδη χρησιμοποιείται για την εγχώρια αγορά.

Στην συνέχεια η διοίκηση έρχεται σε επαφή με τον τέως αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών και αρμόδιο για Τελωνειακά θέματα Παντελή Οικονόμου στον οποίο παραδώθηκε επιστολή εκ μέρους της εταιρείας όπου υπήρχε η θέληση -εκ μέρους της Διοίκησης- να αντικαταστήσει σταδιακά μέρος της εμπράγματης εγγύησης με χρηματική. Επιπρόσθετα και για λόγους ασφαλείας και διαφύλαξης των συμφερόντων του Δημοσίου υπήρχε η διάθεση ώστε τα προϊόντα στη διάρκεια της μεταφοράς τους να συνοδεύονται από την ιδιωτική ασφάλεια της εταιρείας και από τελωνειακό υπάλληλο εφόσον αυτό επιτραπεί από το αρμόδιο Τελωνείο.

Παρόλα ταύτα, με το υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 3041 έγγραφό του το Τελωνείο Οινόης απορρίπτει εκ νέου το αίτημα της καπνοβιομηχανίας.

Την 04/10/2012 υποβλήθηκε στο Τελωνείο της Οινόης έγγραφο με τίτλο <<ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ>>(Αρ Πρωτ.: 6262 04/10/2012) όπου η εταιρεία ζητάει την παροχή διευκρινίσεων για τους λόγους απόρριψης των αιτημάτων της καθώς και την επανεξέταση του αιτήματος. Η κίνηση αυτή ήταν απόρροια επαφών με τους νυν αρμόδιους του υπουργείου οικονομικών.

Ακολουθεί την 24/10/2012 πάλι αρνητική απάντηση από το τελωνείο(Αρ. Πρωτ.:6837) όπου οι διευκρινίσεις που παρατέθηκαν ήταν ελλιπείς.

Την 26/10/2012 το Σωματείο εργαζομένων στέλνει επιστολή/παράκληση προς το τελωνείο Οινόης ώστε να επανεξετάσει το θέμα, περιγράφοντας την δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και βιώνουν τα δυο τελευταίο χρόνια οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους καθώς επίσης το πόσο καταστροφικό θα αποβεί γι’ αυτούς το κλείσιμο της εταιρείας.

Την 15/11/2012 παραλήφθηκε επιστολή από το τελωνείο με Αρ. Πρωτ:7436 και θέμα: Παροχή Πληροφοριών. Σε αυτή την επιστολή το τελωνείο αρνείται να επανεξετάσει το θέμα και να δώσει τις διευκρινίσεις που ζητήθηκαν.

Λαμβάνοντας υπόψη τα κοινοποιηθέντα το υπουργείο ενημερώνει ότι το τελωνείο Οινόης είναι το μόνο αρμόδιο για τη διευθέτηση του θέματος.


ΠΗΓΗ   http://www.synpeka.gr/
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου