Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Το Βυζάντιο συναντά την ελληνική ζωγραφική στην Άνδρο




Το Βυζάντιο συναντά την ελληνική ζωγραφική στην Άνδρο
Με μια αρκετά διαφορετική εκθεσιακή πρόταση «κατεβαίνει» φέτος το καλοκαίρι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο. Στη φετινή έκθεση «Ιστορώντας την υπέρβαση», που ξεκινά στις 30 Ιουνίου, στόχος είναι να παρουσιαστεί το εικονογραφικό σύμπαν του Βυζαντινού πολιτισμού και τα στοιχεία, οι τεχνοτροπίες και οι τεχνικές εκείνης της περιόδου, που πέρασαν στη συνέχεια στη νεοελληνική ζωγραφική.
Εκατόν τριάντα έργα, ανάμεσα τους και η Αποκαθήλωση του Κωνσταντίνου Αρτέμη (φωτογραφία) παρουσιάζουν αυτό το διαχρονικό «εμβολιασμό» της σύγχρονης ελληνικής τέχνης με δείγματα της βυζαντινής εικαστικής παράδοσης. Την έκθεση επιμελείται, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Ζίας.
Στην αδιάκοπη προσπάθεια εικονογραφικής ιστόρησης της υπέρβασης που ο άνθρωπος ακατάπαυστα ανέκαθεν επιχειρεί, το Βυζάντιο άφησε το δικό του ανεξίτηλο στίγμα. Παρά τις τόσες κοινωνικο-ιστορικές αντιξοότητες, αυτός ο πολυσήμαντος πολιτισμός παρήγαγε αριστουργήματα σε όλα ανεξαιρέτως τα πεδία του πνεύματος και της τέχνης.

Αγήνωρ Αστεριάδης, Παντοκράτωρ (προσχέδιο εικονογράφησης του τρούλου του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου στις Ρίζες Τεγέας), 1955, Ακουαρέλα σε χαρτόνι, 66 × 64 εκ. Ιδιωτική Συλλογή
Στη νεότερη και σύγχρονη περίοδο πολλοί διακεκριμένοι Έλληνες ζωγράφοι επέστρεψαν στον εικονογραφικό κόσμο αυτής της μεγάλης τέχνης, αναζητώντας εικονιστικά πρότυπα και επιρροές, όχι για να επαναλάβουν γνωστά στερεότυπα, αλλά για να τα εμβολιάσουν με το πνεύμα και τα δεδομένα των νεότερων κινημάτων, τα οποία γνώρισε η τέχνη σ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου αιώνα.
Σκοπός αυτού του αφιερώματος είναι, συνεπώς, να αναζητηθούν αυτές οι ιστορικές, αισθητικές και καλλιτεχνικές επιρροές και να αναδειχθεί ο τρόπος με τον οποίο οι νεοέλληνες ζωγράφοι τις ενέταξαν στους εικαστικούς τους προβληματισμούς, επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος γι’ αυτόν τον μακρόχρονο, εικονογραφικό πολιτισμό.
Το αφιέρωμα θα συγκροτείται με έργα διακεκριμένων ζωγράφων οι οποίοι παράλληλα με την κοσμική ζωγραφική ζωγράφισαν και έργα με θρησκευτική θεματολογία, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για την βυζαντινή τέχνη: Κωνσταντίνος Παρθένης, Φώτης Κόντογλου, Σπύρος Παπαλουκάς, Σπύρος Βασιλείου, Πολύκλειτος Ρέγκος, Νίκος Εγγονόπουλος, Γιάννης Τσαρούχης, Κωνσταντίνος Αρτέμης, Δημήτριος Πελεκάσης, Αγήνωρ Αστεριάδης, Πολυχρόνης Λεμπέσης, Δημήτρης Μπισκίνης, Στέφανος Αλμαλιώτης, Αναστάσιος Λουκίδης, Νίκος Νικολάου, Ράλλης Κοψίδης και οι χαράκτες Δημήτριος Γαλάνης, Λυκούργος Κογεβίνας, Ευθύμιος Παπαδημητρίου, Αλεβίζος-Αναστάσιος Τάσσος, Γιώργος Σικελιώτης, Βάσω Κατράκη.
Τα 130 και πλέον έργα προέρχονται από κρατικά και εκκλησιαστικά μουσεία, ιδρύματα, ιερούς ναούς και ιδιωτικές συλλογές. Η έκθεση θα συνοδεύεται από κατάλογο – έκδοση αναφοράς, με κείμενα 13 επιστημόνων, την επιμέλεια του οποίου έχει ο Χρήστος Μαργαρίτης.

Στέφανος Αλμαλιώτης, Δεομένη Παναγία με αγγέλους (προσχέδιο για την εικονογράφηση του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Πειραιώς), Ακουαρέλα σε χαρτί, 42 × 55,5 εκ. Ιδιωτική Συλλογή

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
Διάρκεια έκθεσης: 30 Ιουνίου – 29 Σεπτεμβρίου 2013
Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Τηλ.: 210 7252895 – 6
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Άνδρος, Τηλ. 22820 22444, Fax: 22820 22490
E-mail: info@goulandris.gr, Site: www.goulandris.gr/www.moca-andros.gr



ΠΗΓΗ   http://gr.euronews.com
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου