Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Πρόγραμμα Απεξάρτησης «ΘΗΣΕΑΣ» - Έκθεση με έργα της ομάδας φωτογραφίας

http://www.kallithea.gr/files/1/%CE%B8%CE%B7%CF%83%CE%B5%CE%B1%CF%82/ekthesh_thisea_24.05.2013.jpg

 ΠΗΓΗ:  ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Την πόρτα σε μια καινούρια ζωή... μακριά από τον ψυχρό κόσμο των ναρκωτικών, ανοίγουν καθημερινά όσοι περνούν το κατώφλι του κέντρου απεξάρτησης «Θησέας» του δήμου Καλλιθέας. Για περισσότερες από δύο δεκαετίες ο «Θησέας», το μοναδικό δημοτικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης, προσφέρει σημαντικό κοινωνικό έργο, βοηθώντας κάθε χρόνο εκατοντάδες ανθρώπους και τις οικογένειές τους να πάρουν πίσω… τη ζωή τους.
Η αποτελεσματικότητα του προγράμματος κρίνεται παραπάνω από ικανοποιητική, καθώς περίπου το 80% των εξαρτημένων που συμμετάσχουν καταφέρνουν να το ολοκληρώσουν με επιτυχία και να παραμείνουν «καθαροί».
Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ολιστικής παρέμβασης στη ζωή του άτομου, αφού στόχος δεν είναι μόνο η απεξάρτηση από την ουσία αλλά η αλλαγή του συνολικότερου τρόπου ζωής που υπαγορεύει η χρήση ουσιών. Για το σκοπό αυτό το πρόγραμμα «επιστρατεύει» την οικογένεια, η συμμετοχή της οποίας κρίνεται απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Έτσι χωρίς τη χορήγηση υποκατάστατων ουσιών και χωρίς το άτομο να παραμένει έγκλειστο στο χώρο, επιχειρείται η απεξάρτηση, μέσω τεχνικών ψυχοθεραπείας που συνδέονται άρρηκτα με την τέχνη, όπως δραματοθεραπεία, χοροθεραπεία, μουσικοθεραπεία κ.ά.
Πολλοί μπορεί να διερωτούνται αν πράγματι μέσω αυτής της διαδικασίας και χωρίς τη χορήγηση φαρμάκων, μπορεί να αντιμετωπίσει ο χρήστης τα συμπτώματα στέρησης. «Η σωματική εξάρτηση από τα ναρκωτικά ισχύει αλλά εν πολλοίς είναι και μύθος, αφού μέσα σε μια βδομάδα έχουν υποχωρήσει» εξήγησε ο ψυχίατρος-δραματοθεραπευτής και επιστημονικός υπεύθυνος του «Θησέα» κ. Στέλιος Κρασανάκης και πρόσθεσε… «για να πούμε την αλήθεια πως μπορείς να απεξαρτηθείς από μια ουσία με το να εξαρτηθείς από μια άλλη…». Άλλωστε όπως είπε: «Είναι αδιανόητο να θεωρούμε ότι το πρόβλημα είναι η ουσία και όχι η ίδια η εξάρτηση», διευκρινίζοντας ότι η θεραπεία αποσκοπεί στην επίλυση των προβλημάτων που οδήγησαν το άτομο στη χρήση και όχι μόνο στην απεξάρτησή του από τα ναρκωτικά.

Ο δήμαρχος Καλλιθέας κ. Κώστας Ασκούνης δήλωσε στον «Α.Τ.»: «Ο «ΘΗΣΕΑΣ» έχει μία επιτυχημένη πορεία πολλών δεκαετιών, καθώς στελεχώνεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων έχουν επανενταχθεί ομαλά στην κοινωνική ζωή πάρα πολλοί νέοι από το Δήμο μας, αλλά και από άλλους Δήμους. Είμαστε υπερήφανοι γιατί δώσαμε ξανά τη ζωή, την ελπίδα και το χαμόγελο σε τόσα νέα παιδιά».
Να σημειωθεί ότι ο δήμος είναι ο αποκλειστικός χρηματοδότης του προγράμματος και όπως διαβεβαίωσε ο κ. Ασκούνης «παρά τις οικονομικές δυσκολίες το πρόγραμμα αυτό θα συνεχίσει».

Το θεραπευτικό πρόγραμμα απευθύνεται στα εξαρτημένα άτομα και στις οικογένειές τους. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή ο θεραπευόμενος καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, που διαρκεί περίπου 2 χρόνια, χρειάζεται την ουσιαστική στήριξη της οικογένειας, η οποία εποπτεύει την πορεία του, αφού το άτομο δεν είναι έγκλειστο.
Οι θεραπευτικές πορείες του χρήστη και της οικογένειας είναι παράλληλες. Η οικογένεια συμμετέχει σε εβδομαδιαίες συναντήσεις με εξειδικευμένο θεραπευτή, ενώ ο χρήστης ακολουθεί το δικό του πρόγραμμα.
Μάλιστα τις περισσότερες φορές ακόμα και μετά την αποφοίτηση του θεραπευόμενου από το πρόγραμμα, η οικογένεια παραμένει.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας το εξαρτημένο άτομο επισκέπτεται καθημερινά το κέντρο, όπου εκτός από ατομικές συνεδρίες με ειδικούς, παρακολουθεί ομαδικά προγράμματα, σχετικά με την τέχνη και διάφορα εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης. Αναλυτικά:
Ευαισθητοποίηση: Πρόκειται για «ανοιχτή» φάση, πράγμα που σημαίνει ότι ο θεραπευόμενος μένει τις περισσότερες ώρες σπίτι του και επισκέπτεται το κέντρο, όπου συμμετέχει σε ομάδες, εωσότου πειστεί και θεωρηθεί πως είναι έτοιμος να ακολουθήσει το πρόγραμμα. Μπορεί να διαρκέσει από 2 μήνες μέχρι και έναν χρόνο.
Προετοιμασία: Είναι «κλειστή» φάση με την έννοια ότι το άτομο παραμένει στην κοινότητα, δηλαδή στο κέντρο, από το πρωί μέχρι νωρίς το βράδυ. Βρίσκεται σε εποπτεία από την οικογένεια και το κέντρο. Διαρκεί συνήθως 6 μήνες.
Κυρίως θεραπεία: Εξακολουθεί το άτομο να παραμένει στην κοινότητα, έχοντας ορισμένα παραπάνω προνόμια, όπως το να έχει τα κλειδιά του σπιτιού, να πηγαίνει μόνος του στη θεραπεία, να αρχίσουν να βγαίνουν έξω χωρίς την παρουσία γονέων. Διαρκεί περίπου 6 μήνες.
Προεπανένταξη: Το άτομο πλέον βγαίνει από την κοινότητα με την έννοια ότι περνά τις περισσότερες ώρες σπίτι του, ενώ συνεχίζει να συμμετέχει στο θεραπευτικό πρόγραμμα τόσο σε ομάδες όσο και σε ατομικές συνεδρίες. Αυξάνονται οι ελευθερίες του, ωστόσο δεν σταματά εντελώς η εποπτεία.
Επανένταξη: Στη φάση αυτή το άτομο ανακτά σταδιακά όλες του τις ελευθερίες.

Στον «Θησέα» μπορούν να απευθυνθούν:
* Χρήστες τοξικών ουσιών έως 35 ετών
* Οικογένειες χρηστών
* Όποιος θέλει να ενημερωθεί για θέματα ουσιοεξαρτήσεων.
Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν και δέχεται κατοίκους από όλους τους δήμους.
Ο «Θησέας» βρίσκεται στην οδό Αραπάκη 33 στην Καλλιθέα. Τηλέφωνο: 210-9587117.


ΠΗΓΗ   Αδέσμευτος Τύπος
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου