Η ποικιλία του εδάφους, του κλίματος και των τοπίων των ρωσικών διαδρομών, μπορεί να ικανοποιήσει τις προσδοκίες πολύ διαφορετικών κατηγοριών από ποδηλάτες, είτε πρόκειται για τους αγώνες με ΒΜΧ σε ανώμαλους δρόμους στο Χιμπίνι της βορειοδυτικής Ρωσίας, είτε για τις οικογενειακές εκδρομές στο Χρυσό δακτυλίδι, ή τις εκστρατείες με ποδήλατα και καγιάκ στη Βαϊκάλη και κατά μήκος των ορεινών ποταμιών στην Καμτσάτκα.
Η ποδηλατική σεζόν στη Ρωσία ξεκινά συνήθως τον Μάιο και διαρκεί ως τον Σεπτέμβριο. Πιο δημοφιλείς περιοχές για αυτό το είδος οικολογικού τουρισμού είναι το Αλτάι, η χερσόνησος Κόλσκι, η Βαϊκάλη, τα Ουράλια, οι διαδρομές στο Χρυσό δακτυλίδι και η Καρελία.
Αλτάι

Πηγή: Emmanuel Grynszpan
Μέση διάρκεια: 12 μέρες.
Κόστος: 600 ευρώ.
Τα βουνά του Αλτάι είναι γνωστά για τις απότομες πλαγιές τους, την απροσπέλαστη ταϊγκά, τα πολυάριθμα ορεινά ποτάμια και τις λίμνες. Οι πλαγιές και οι κοιλάδες είναι γεμάτες από αρχαιολογικά μνημεία ηλικίας χιλιάδων ετών. Εδώ ακριβώς είναι που πολλοί ταξιδιώτες αναζητούν τη μυθική χώρα Σαμπάλα, ενώ τα χωριουδάκια των παλαιοημερολογιτών γειτονεύουν με οικισμούς νομάδων ειδωλολατρών. Οι ποδηλατικές πορείες στο Αλτάι ως επί το πλείστον είναι διαδρομές που συνδυάζουν πορείες με ποδήλατα, με άλογα, με κανό στα ορεινά ποτάμια, και με τζιπ.
Χερσόνησος Κόλσκι

Πηγή: Flickr / Vlad Tuchkov
Μέση διάρκεια: 7 μέρες.
Κόστος: 700 ευρώ.
Οι ποδηλατικές πορείες στην περιοχή της Αρκτικής συνήθως δεν εμπεριέχουν υψηλό βαθμό δυσκολίας. Τα γκρουπ των ποδηλατών από 5-12 άτομα διανύουν περίπου 50 χιλιόμετρα την ημέρα κινούμενα στις επίπεδες πλαγιές των γήλοφων του Χιμπίνι. Ουσιαστικά ολόκληρη η περιοχή της χερσονήσου Κόλσκι βρίσκεται στον αρκτικό κύκλο, στη δασώδη ζώνη της τούνδρας. Ο ήλιος εδώ δεν χάνεται από τον ορίζοντα, από τον Ιούνιο ως και τον Αύγουστο. Οι νομάδες Σαάμ, ο τοπικός πληθυσμός, ταξιδεύουν σε κάθε γωνιά της χερσονήσου προς αναζήτηση ελαφιών, λειχήνων (φυτά, χωρίς ρίζα, κορμό και φύλλα που βρίσκονται στην επιφάνεια λίθων και στους κορμούς των δέντρων). Μαγειρεύουν την κρεμώδη σούπα από κρέας ελαφιού και διαβάζουν τη μοίρα από τα σχέδια που σχηματίζει το Βόρειο Σέλας.
Καρελία

Πηγή: Lori /  Legion Media
Μέση διάρκεια: 3-4 μέρες.
Κόστος: 400 ευρώ.
Στην Καρελία τα τουριστικά γραφεία οργανώνουν ποδηλατικές πορείες γύρω από τη λίμνη Λαντόγκα, στον ισθμό της Καρελίας, με τη δυνατότητα οι ταξιδιώτες να επισκεφθούν το φυσικό πάρκο και το μοναστήρι Βαλαάμ που βρίσκεται στο νησί, να δουν τις σκήτες καθώς και άλλες γωνιές, στις οποίες δύσκολα φτάνουν πεζοί οι τουρίστες. Οι ποδηλατικές διαδρομές εδώ συνδυάζονται συνήθως με βόλτες με πλοιάρια. Στην Καρελία αγαπητές είναι επίσης και οι μονοήμερες ή διήμερες εκδρομές στον δεύτερο μεγαλύτερο επικλινή καταρράκτη της Ευρώπης, τον Κιβάτς.
Ουράλια

Πηγή: Andrei Kluchkov
Μέση διάρκεια: 3-15 μέρες.
Κόστος: 300-800 ευρώ, ανάλογα με τη διάρκεια του ταξιδιού.
Οι ποδηλατικές διαδρομές γίνονται συνήθως σε μια από τις ευνοϊκότερες από άποψη κλίματος ζώνες, δηλαδή στα Νότια Ουράλια, στη Μπασκιρία. Οι βόλτες με τα ποδήλατα συνήθως συνδυάζονται με μονοήμερο πλου με τα καταμαράν. Στα Ουράλια υπάρχουν σχεδόν όλα τα είδη εναλλακτικού τουρισμού. Βόλτες με άλογα, εκδρομές με καταμαράν και κανό, ποδηλατικές και πεζές διαδρομές σε βουνά και πεδιάδες. Τα Ουράλια, είναι το αρχαιότερο ορεινό σύστημα στη Ρωσία. Τα βουνά εδώ δεν είναι ψηλά, αλλά είναι βραχώδη. Ένα από τα πιο συνηθισμένα τοπία είναι η ταϊγκά, τα αλπικά λιβάδια και η τούνδρα. Εδώ επίσης, στα Νότια Ουράλια, βρίσκεται η διάσημη αρχαιότατη «πόλη του Ηλίου», το Αρκαΐμ. Χιλιάδες τουρίστες συρρέουν εδώ κάθε χρόνο από όλες τις γωνιές της γης προκειμένου να δουν τις ανασκαφές του οικισμού τον οποίο οι αρχαιολόγοι χρονολογούν τη δεύτερη και τρίτη χιλιετία προ Χριστού.
Βαϊκάλη

Πηγή: ITAR-TASS
Μέση διάρκεια: 7 μέρες.
Κόστος: 500 ευρώ.
Η Βαϊκάλη είναι η βαθύτερη και μια από τις αρχαιότερες λίμνες στον πλανήτη. Είναι γνωστή παγκοσμίως για το καθαρότατο νερό της και το ειδικό μικροκλίμα της. Η ταϊγκά γειτονεύει εδώ με την ημιέρημο, και η τούνδρα με τη στέπα. Χάρις στο ανάγλυφο των ακτών της, στη Βαϊκάλη υπάρχει μια τεράστια ποικιλία ποδηλατικών διαδρομών. Πρόκειται μάλλον για την πιο ενδιαφέρουσα περιοχή για ποδηλάτες τουρίστες. Από τις υψηλές ακτές απλώνεται μια υπέροχη θέμα της λιμνοθάλασσας, η γύρω περιοχή είναι διάσπαρτη από λίμνες με αλμυρό νερό, χαμένες μέσα στην τούνδρα ή τη στέπα, ενώ οι περισσότερες διαδρομές καταλήγουν στο θρυλικό Ολχόν, το νησί με την παρθένα φύση που βρίσκεται στον μέσον της Βαϊκάλης.
Χρυσό δαχτυλίδι

Πηγή: ITAR-TASS
Μέση διάρκεια: 11 μέρες.
Κόστος: 500 ευρώ.
Μια από πλουσιότερες σε εντυπώσεις εκδρομές στην κεντρική ζώνη της Ρωσίας, είναι οι ποδηλατικές διαδρομές στον γνωστότατο τουριστικό προορισμό του Χρυσού δακτυλιδιού που περνά από αρχαίες ρωσικές πόλεις, στις οποίες έχουν διατηρηθεί μοναδικά μνημεία της ιστορίας και του πολιτισμού της Ρωσίας. Συνήθως οι τουρίστες επισκέπτονται το Βλαντίμιρ, το Σούζνταλ, το Πλιός και την Κοστρομά, το Γιαροσλάβλ και το Ούγκλιτς. Παρά το ότι υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι πραγματοποίησης αυτής της διαδρομής, όπως τα ταξίδια με πούλμαν, με το τρένο και το αυτοκίνητο, πολλοί προτιμούν αντί αυτών των μεταφορικών μέσων το ποδήλατο. Η διαδρομή που καλείται κάποιος να διανύσει σε διάστημα 11 ημερών, είναι 600-700 χιλιόμετρα. 


ΠΗΓΗ   http://rbth.gr/arts/2013/04/07/podilato_i_rosia_se_eksi_diadrome_21379.html