Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

ΜΑΓΝΗΣΙΑ Τρίκερι: Ιδανικός προορισμός το καλοκαίρι



Στο νότιο άκρο της Μαγνησίας βρίσκεται το Τρίκερι, ένα παραδοσιακό χωριό με αξιόλογο ιστορικό παρελθόν και πλούσια λαϊκή παράδοση, ενώ ανάλογη ιστορική αξία έχει και το νησάκι στο Παγασητικό, το Παλαιό Τρίκερι.
Όμορφα σπίτια και αρχοντικά, εκκλησίες και γραφικά σοκάκια συνθέτουν την εικόνα του οικισμού, που είναι χτισμένος σε λόφο και αγναντεύει το πέλαγος. Αξίζει να επισκεφθείτε τις εκκλησίες της Αγίας Τριάδας (1739), με ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο, άμβωνα και δεσποτικό θρόνο κατασκευασμένο στη Βαρκελώνη, τον Άγιο Αθανάσιο (18ος αι.) και τους Αγίους Αναργύρους (19ος αι.).
Το χωριό υπήρξε προεπαναστατικά σημαντικό ναυτικό κέντρο (οι καραβοκύρηδές του ταξίδευαν στις γειτονικές Βόρειες Σποράδες, στα λιμάνια του Εύξεινου Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Μεσογείου), ενώ διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821.
Σε μικρή απόσταση από το Τρίκερι (4,5 χλμ) θα δείτε την Αγία Κυριακή, γραφικό ψαροχώρι και επίνειο του Τρικερίου, όπου ελλιμενίζονται πολυάριθμα αλιευτικά σκάφη.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, οι παραθεριστικοί οικισμοί Μύλος (σε αυχένα παραθαλάσσιου υψώματος) και Γεροπλίνα (σε γραφικό ορμίσκο), ο φάρος στο ακρωτήρι Καβούλια, το γραφικό ψαροχώρι Κόττες, με θαυμάσια ακρογιαλιά, και η διαδρομή από το Τρίκερι προς τον Αλογόπορο, με υπέροχη θέα στις ακτές του Παγασητικού κόλπου, καθώς και το νησί Παλαιό Τρίκερι, στο οποίο φθάνει κανείς με καραβάκι.
Το νησάκι Παλαιό Τρίκερι, ιδανικός τόπος για περιπατητές και λάτρεις της θάλασσας, βρίσκεται κοντά στην είσοδο του Παγασητικού κόλπου και είναι γνωστό ιστορικά ως μέρος εξορίας γυναικών. Κύρια χαρακτηριστικά του όμορφου νησιού (όπου δεν κυκλοφορούν τροχοφόρα) είναι ο γραφικός οικισμός (σταθμός για όσους ταξιδεύουν με εκδρομικό σκάφος στον Παγασητικό κόλπο), οι μικρές δαντελωτές ακρογιαλιές και οι χαμηλοί (κατάφυτοι από ελιές) λόφοι.
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (σε μικρή απόσταση από το λιμάνι) και το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου (στην ομώνυμη θέση, στο βόρειο τμήμα του νησιού) και βέβαια την περίφημη μονή της Ευαγγελίστριας.
Το μοναστήρι της Παναγίας Ευαγγελιστρίας δεσπόζει στο λόφο του μικρού νησιού. Ιδρύθηκε τον 18ο προς 19ο αιώνα, αν και στο μέρος αυτό υπήρχε παλαιός ναός από τα βυζαντινά χρόνια.
Στις 9 προς 10 Σεπτεμβρίου γίνεται μεγάλο πανηγύρι, καθώς προσκυνητές φθάνουν προς εορτασμό του γεγονότος της θαυματουργικής εύρεσης της εικόνας της Παναγίας από έναν μοναχό, κάτω από τις ρίζες μιας ελιάς, που αποτέλεσε και την αιτία της δημιουργίας της μονής στη θέση αυτή.
Στο μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, το οποίο είναι ερειπωμένο σήμερα, υπάρχουν 100 κελιά - ξενώνες.





 
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου