Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Λάρισα: Βουνό ή θάλασσα;

Κι όμως! Στην Λάρισα του κάμπου για τις αποδράσεις εκτός πόλης υπάρχουν δυο επιλογές, διαμετρικά αντίθετες: βουνό ή θάλασσα; Ωστόσο, μην βιαστείτε να αποφασίσετε, αποκλείοντας τη μια, καθώς και οι δύο, σχεδόν πάντα, συνδυάζονται αρμονικότατα.
Για να δείτε τις πνιγμένες στο πράσινο πλαγιές του Κίσαβου που καταλήγουν στο Αιγαίο, ξεκινήστε τη διαδρομή σας με προορισμό την Αγιά, έδρα του ομώνυμου δήμου, που βρίσκεται σε απόσταση 37 χιλιομέτρων από την Λάρισα, σε υψόμετρο 250μ. Στην μικρή πόλη με τα παραδοσιακά σπίτια γεμάτα λουλούδια, θα δείτε αμέσως την μεγάλη, του 1857, τρίκλιτη βασιλική εκκλησία των Αγίων Αντωνίων, καθώς γιορτάζει δύο φορές τον χρόνο στις 17 Ιανουαρίου εορτή του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου και την 1η Σεπτεμβρίου, εορτή του Αγίου Αντωνίου του Νέου. Από εκεί, σε πολύ μικρή απόσταση, θα βρεθείτε στους μικρούς, παραδοσιακούς οικισμούς του Μεταξοχωρίου και του Μεγαλόβρυσου, με τα πέτρινα σπίτια και τα επιβλητικά αρχοντικά.
Συνεχίζοντας τη διαδρομή σας προς τη θάλασσα, λίγο πριν φτάσετε σε αυτήν, ανεβείτε στην Σκήτη. Ένα πανέμορφο χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 350μ., που προσφέρει μοναδική θέα προς το Αιγαίο. Καστανιές και πλατάνια συνθέτουν το φυσικό τοπίο, ενώ η γραφική πλατεία και τα παραδοσιακά σπίτια του χωριού ολοκληρώνουν την εικόνα που είναι μαγευτική.
alt
Διανύοντας μόλις 7 χιλιόμετρα απλώνεται μπροστά σας η απέραντη θάλασσα των παραλίων της Λάρισας: Αγιόκαμπος, Πολυδένδρι, Ρακοπόταμος, Βελίκα, Σωτηρίτσα, Παλιουριά, Κουτσουπιά, Κόκκινο Νερό. Το φυσικό τοπίο είναι μαγευτικό, ενώ λόγω της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης των τελευταίων χρόνων, οι υποδομές που έχουν δημιουργηθεί μπορούν να εξυπηρετήσουν και να ικανοποιήσουν τους επισκέπτες της περιοχής. Πολλά και καλά καταλύματα, καλό φαγητό, καφές και ποτό με θέα την θάλασσα του Αιγαίου.
Από το Κόκκινο Νερό συνεχίστε τον ανηφορικό δρόμο, αφήνοντας πίσω τις ακτές, μέσα στις πλαγιές του Κίσαβου. Αρκετά σύντομα θα φτάσετε στην γραφική Καρίτσα, στα 250μ., ένα από τα πιο υπέροχα μπαλκόνια του Αιγαίου, ενώ, κατηφορίζοντας πια, θα φτάσετε στην μεγάλη παραλία του Στομίου με τον φάρο, το σημείο αναφοράς του μικρού παραλιακού οικισμού.
Φεύγοντας, ο μικρός αλλά πανέμορφος δρόμος θα σας οδηγήσει στο μοναδικής ομορφιάς φυσικό τοπίο της κοιλάδας των Τεμπών, με τον Πηνειό να χωρίζει τον Όλυμπο και τον Κίσαβο. Βρίσκεστε πλέον εντός των ορίων του Δήμου Τεμπών, ο οποίος περιλαμβάνει αρκετά χωριά, μεταξύ αυτών κάποια από τα ομορφότερα, και πλέον γραφικά, που βρίσκονται στις πλαγιές των δύο βουνών και αξίζει να τα επισκεφθείτε.
Η καταπληκτική Ραψάνη βρίσκεται στα 600μ. στους πρόποδες του Ολύμπου, με τα γραφικά δρομάκια και την μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία της, που την σκεπάζουν τα πλατάνια. Θα βρείτε καλό φαγητό, πολύ καλό τσίπουρο και, βεβαίως, εξαιρετικής ποιότητας κρασί, καθώς ο τόπος της Ραψάνης φημίζεται για τους αμπελώνες της, ενώ το κρασί της, από το 1971, έχει ονομασία προέλευσης, ΟΠΑΠ.
alt
Τα ιστορικά, πανέμορφα Αμπελάκια είναι χτισμένα σε πλαγιά του Κίσαβου.
Εκεί ευδοκίμησε ο πρώτος εμπορικός συνεταιρισμός στα τέλη του 18ου αιώνα σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της νηματουργίας και υφαντουργίας. Η ανάπτυξη και ο πλούτος εκείνης της εποχής αποτυπώνονται στα πολλά αρχοντικά που υπάρχουν ακόμη και σήμερα στο μικρό χωριό, με πιο γνωστό αυτό του Σβάρτς, του εμπνευστή του συνεταιρισμού, που αποτέλεσε καταρχήν την κατοικία του, ενώ στην συνέχεια την έδρα του συνεταιρισμού. Οι εσωτερικοί τοίχοι του κοσμούνται από καταπληκτικές, μικρές ή μεγάλες συνθέσεις ζωγραφικής, με γεωμετρικό και φυτικό διάκοσμο καθώς και τοπία.
Περπατείστε στα πλακόστρωτα δρομάκια του χωριού, στο οποίο δεσπόζει η παραδοσιακή αρχιτεκτονική με την κυριαρχία του ξύλου και της πέτρας.
Επισκεφθείτε την εκκλησία του Αι-Γιώργη, των αρχών του 18ου αιώνα και απολαύστε την εκπληκτική θέα από την μικρή, γραφική πλατεία των Αμπελακίων, με καλό κρασί ή έναν ζεστό καφέ. Αν είστε τυχεροί και βρείτε δωμάτιο σε κάποιους από τους πανέμορφους ξενώνες, μην το αφήσετε.
Περάστε μια χειμωνιάτικη βραδιά στα μαγευτικά Αμπελάκια, αξίζει!
Τέλος, για μια μικρή ή λίγο μεγαλύτερη απόδραση από την πόλη της Λάρισας μπορείτε να επισκεφθείτε ένα ακόμη ορεινό χωριό του δήμου Τεμπών, τη γραφική Σπηλιά. Βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μέτρων, τοποθετημένη στις πλαγιές του καταπράσινου Κισσάβου. Η μικρή απόσταση από την πόλη, μόλις 30 χλμ., καθώς και το πανέμορφο φυσικό τοπίο έχουν κάνει το μικρό χωριό έναν θελκτικό και αρκετά δημοφιλή προορισμό. Στην Σπηλιά θα βρείτε καλό φαγητό καθώς και παραδοσιακούς ξενώνες, που θα σας προσφέρουν ξεκούραση και ευχαρίστηση.
Εφ. Κόσμος   ////    http://thessalianews.gr/
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου