Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Απεβίωσε ο τελευταίος επιζών σε Noratlas που καταρρίφθηκε το 1974 (video)



“Έφυγε” ο Θανάσης Ζαφειρίου,ο μοναδικός επιζών καταδρομέας σ΄ ένα από τα Noratlas που συμμετείχαν στην επιχείρηση ΝΙΚΗ στην Κύπρο το 1974.  Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, Πάνος Καμμένος επικοινώνησε αμέσως με τον Α/ΓΕΣ και διέταξε να αποδοθούν στον Καταδρομέα Ζαφειρίου όλες οι προβλεπόμενες τιμές ήρωα!
Ο Θανάσης Ζαφειρίου μετά τον τραυματισμό του το 1974 είχε μείνει ανάπηρος και αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.


Ο ήρωας του 1974 απεβίωσε χθες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ο μοναδικός επιζών του μεταγωγικού αεροσκάφους ΝΟΡΑΤΛΑΣ 4, της επιχείρησης αυτοκτονίας ΝΙΚΗ που πραγματοποιήθηκε την πρώτη μέρα της τουρκικής εισβολής στη Κύπρο. Ο Θανάσης Ζαφειρίου μετά τον τραυματισμό του το 1974 είχε προβλήματα αναπηρίας. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο και η κατάσταση της υγείας του επιδεινωνόταν καθημερινώς.
Το 1974 είχε γλιτώσει τον θάνατο, όταν πήδηξε χωρίς αλεξίπτωτο από το αεροσκάφος το οποίο δεχόταν πυρά κατά την επιχείρηση προσγείωσης του στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από φίλια πυρά καθώς λόγω της σύγχυσης εξελήφθη ως τουρκικό. 
Πριν λίγους μήνες, μετά από 42 χρόνια, έγινε ανασκαφή και αποκαλύφθηκε το αεροσκάφος που είχε θαφτεί στον χώρο που κατέπεσε μαζί με τους νεκρούς χειριστές και καταδρομείς που μετέφερε από τη Κρήτη στη Κύπρο. Τα οστά όλων των νεκρών ταυτοποιήθηκαν με DNA και αναμένεται σύντομα να δοθούν στους συγγενείς τους.
Στην εκπομπή του Alpha, Πάμε Πακέτο, ο Θανάσης Ζαφειρίου, ο βετεράνος πολεμιστής της Ά Μοίρας Καταδρομών, αναζήτησε - και τελικά βρήκε- τον άνθρωπο που τον εντόπισε ζωντανό κοντά στα συντρίμμια του αεροσκάφους, από το οποίο είχε καταφέρει να πηδήξει πριν αυτό συντριβεί στο έδαφος...

Δείτε τα βίντεο με τις συγκλονιστικές αφηγήσεις των πρωταγωνιστών:
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου